Wethouder onderwijs wacht ‘spannend’ debat over onterecht geplaatste scholieren

De oppositiepartijen zitten nog met ‘onbeantwoorde vragen’ aan wethouder onderwijs Simone Kukenheim (D66) over de plaatsing van eerder uitgelote kinderen op de school van hun voorkeur. SP-raadslid Erik Flentge zegt in aanloop naar het debat tegen NAP Nieuws dat de wethouder een ‘spannend’ debat kan verwachten waarin ze zich voor de kwestie moet verantwoorden.

Ouders van elf kinderen die niet op een middelbare school naar hun voorkeur werden geplaatst spanden voor de zomer een kortgeding aan tegen de Osvo, de overkoepelende organisatie voor middelbare scholen. De kinderen zouden toen alsnog zijn geplaatst op de scholen van hun voorkeur, ondanks dat er geen plek was. Dit onthulde Het Parool op 27 december. Volgens de krant voelen andere ouders en kinderen die geen kortgeding aanspanden zich nu ‘belazerd’.

Verklaring

Oppositiepartijen SP, GroenLinks, CDA en PvdA hadden onder initiatief van raadslid Flentge om een verklaring gevraagd. Maar ondanks de verklaring blijven er voor Flentge vragen. ‘De wethouder heeft in juli in een eerder achtergehouden brief aan de raad geschreven dat uitgelote leerlingen alsnog werden geplaatst na individuele afspraken met scholen’ zegt Flentge na inzien van de verklaring van Kukenheim.

Volgens Flentge is het tegen de regels dat scholieren worden geplaatst buiten de procedure om. ‘Zelfs als de wethouder niet wist van het kortgeding, dan nog had ze geen individuele afspraken mogen toestaan.’ Hij wil daarom weten waarom Kukenheim niks heeft gedaan om dit tegen te houden. Flentge acht het daarnaast zeer onwaarschijnlijk dat de wethouder niet wist van het kortgeding. ‘De wethouder schuift het probleem nu door naar de schoolbesturen. De verantwoordelijkheid ligt ook bij haarzelf.’

Eerlijkheid en transparantie

Volgens PvdA lijsttrekker Marjolein Moorman zet de kwestie het plaatsing systeem van scholieren onder druk. ‘De raad heeft zich jaren ingezet voor een goed en eerlijk systeem. Door kinderen voor te trekken worden de belangrijkste pijlers van eerlijkheid en transparantie onderuitgehaald.’ Moorman wil de raadsvergadering gebruiken om Kukenheim kritisch te ondervragen.

Over de toekomst van Kukenheim willen zowel Flentge als Moorman geen uitspraken doen. ‘Het is nog te vroeg om de wethouder te beoordelen voordat zij met antwoorden is gekomen’ zegt Flentge. Wethouder Kukenheim was woensdagochtend niet beschikbaar voor commentaar. De raadsvergadering begint vanmiddag om 13.00 uur in de stopera.