Yernaz Ramautarsing (FvD): ‘Ik wilde de president van Suriname worden’

‘Media-aandacht bevalt me prima. Zolang iets maar niet uit z’n verband wordt getrokken door linkse media.’

Is dat dan gebeurd?

‘Nee, ik heb geluk gehad.’

 

Yernaz Ramautarsing (30) werd geboren in Paramaribo en groeide op in de Bijlmer. Hij staat op de tweede plek van Forum voor Democratie voor de Amsterdamse Gemeenteraadsverkiezingen. Volgens de laatste peilingen maakt hij een goede kans verkozen te worden. In café Het Badhuis in Amsterdam Oost schuift hij aan voor een interview met NAP Nieuws.

 

Voelt u zich eigenlijk Amsterdammer of Surinamer?

‘Ik voel me in de eerste plaats Surinaams. Ik ben Surinaams opgevoed, ik eet Surinaams en mijn hele familie is Surinaams. Ik voel me ook Amsterdammer en ik ben natuurlijk ook Nederlands.’

Partijleider van Forum, Thierry Baudet, stelde dat door de komst van buitenlanders er een ‘homeopathische verdunning van de Nederlandse cultuur’ zou zijn. Kunt u zich dan wel Surinamer noemen naast Nederlander?

‘Thierry bedoelt dat als er meer niet-Nederlanders komen dat je minder Nederlanders overhoudt. Dat is toch geen rocket science? We verliezen de Nederlandse cultuur als we de grenzen openhouden. Maar ik vind dat je meerdere identiteiten kunt hebben. Ik vind het belachelijk dat je geen Nederlander meer zou kunnen zijn als je je ook Surinamer voelt.’

Suriname is voor mij altijd heel belangrijk geweest. Als kind wilde ik Suriname helpen. President van Suriname, dat wilde ik worden. Ik ben op mijn achttiende voor een jaar teruggegaan. Ik werkte voor een Surinaams salaris. Nog geen honderd euro per maand. Het was een vormende ervaring. Ik ging er naartoe als linkse jongen en kwam terug als kapitalist.’

 

In welk opzicht bent u toen veranderd?

‘Ik heb daar boeken gelezen. Van Orwell, Ayn Rand en Rushdie. Die hebben me doen inzien dat ik verkeerd naar de wereld keek. Eerst was ik een echte Marxist. Er was voor mij niks mooiers dan de Cubaanse revolutie en ik vond Malcolm X geweldig.’

‘In essentie ben ik nu een individualist. Ik ben tegen een overheid die zich te veel bemoeit met mensen. Maar ik heb ook oog voor cultuur. Als land heb je het recht criteria te stellen aan nieuwkomers.’

Hoe zien zulke criteria er in de praktijk uit?

‘Alle nieuwkomers moeten zich houden aan de Nederlandse wet. Maar of een moslim verplicht vrouwen een hand moet schudden? Dat weet ik zo net nog niet. Mensen mogen zichzelf zijn. Je moet alleen de cultuur van Nederland niet willen veranderen. Je mag bijvoorbeeld best een hoofddoek dragen, maar niet in publieke functies.’

Forum lijsttrekker in Amsterdam, Annabel Nanninga, zei in het At5-debat dat werkgevers die vrouwen een baan weigeren vanwege een hoofddoek haar op hun pad zullen vinden.

‘Het hangt enorm af van de aard van het werk. Wat Annabel probeerde te benadrukken is dat we tegen een samenleving zijn waar mensen worden geweigerd voor een baan vanwege afkomst of naam. Maar als je geweigerd wordt om je gedrag of om wie je bent dan begrijp ik dat wel.’

Soms is wie je bent huidskleur of geloof.

‘Ja, sure. Dan is het racisme. Dat bestaat ook. Maar het is niet zo’n massief probleem als linkse partijen beweren. Racisme is niet het hele verhaal. Er zijn gewoon verschillen tussen bepaalde bevolkingsgroepen in IQ. Dat moet ook meetellen. Syriërs hebben een gemiddeld IQ van 84. Dat ligt een stuk lager dan Nederland met 105. Zoiets vertaalt zich ook naar gemiddeldes in succes.’

Onderzoeken worden door sommigen als achterhaald gezien. Zo zou het verschil in gemiddeldes binnen groepen veel hoger zijn dan tussen groepen.

‘Helemaal waar. Maar toch vind ik het een relevant punt als we naar succes van migratiegroepen kijken.’

U vindt racisme geen massief probleem in Nederland. Toch werd op social media massaal opgeroepen Sylvana Simons, nu lijsttrekker van BIJ1, met de ‘bananenboot’ weg te sturen. Is dat geen racisme?

‘Het heeft racistische kenmerken. Maar het is geen racisme. Mensen willen haar pijn doen. Als jij je racistisch uit ben je nog geen racist. Ik geloof ook niet dat er in Nederland veel racisten zijn.’

‘Ik vind het ook maar azijnzeikerig. Als GeenStijl een grap maakt die ik niet leuk vind dan scrol ik toch door? Mensen pakken mij erop dat ik geen diploma heb of noemen mij het “slaafje van Thierry”. Maar kom op. Het zijn slechts words on the internet. Als GeenStijl vraagt “zou u haar doen?”. Really? Alle mannen die daaronder reageren zien vrouwen als minderwaardig? Nee man.’

Forum wordt door sommige linkse groeperingen en partijen beticht van racisme. Bijvoorbeeld in het 1-op-1 debat in de De Balie door Rutger Groot Wassink (GroenLinks). Wat vindt u daarvan?

Links heeft nu het dieptepunt bereikt met de demonstratie tegen ons op 18 maart. Daar doen ook Amsterdamse partijen aan mee. Links kan zich niet beter tegen ons afzetten dan op deze manier. Het maakt duidelijk dat ze ons als een echte bedreiging zien. In Amsterdam is ook het probleem dat je alleen maar verschillende smaken PvdA hebt. Er is geen goed rechts alternatief. Wij zijn dat wel.’