Stedelijk Museum gooit diversiteitsbeleid om

Het Stedelijk Museum werkt aan een nieuw diversiteitsbeleid om een breder publiek aan te trekken. Dat zegt Maren Siebert, hoofd-educatieafdeling, tegen NAP Nieuws. ‘Het museum voelt nu de verantwoordelijkheid de drempel van het museumbezoek te verlagen.’

Eind vorig jaar gaf het museum Harriet Mbonjani opdracht een vooronderzoek te doen voor een nieuw diversiteitsbeleid. Zij onderzocht waarom families in stadsdeel Amsterdam Zuidoost minder of niet betrokken zijn bij het Stedelijk Museum. ‘Vaak kennen mensen het Stedelijk niet eens’, vertelt Mbonjani. Siebert zegt dat er hard gewerkt moet worden aan de manier waarop het Stedelijk Museum communiceert met deze wijken. ‘Dit publiek komt nu niet vanzelfsprekend naar het museum.’

Het vooronderzoek is een startpunt voor de ontwikkeling van een nieuw diversiteitsbeleid, laat Siebert weten. Het Stedelijk Museum wil gaan samenwerken met partners uit de betreffende Amsterdamse wijken, zoals buurthuizen. In de loop van 2018 zullen de resultaten van het onderzoek in een programma worden omgezet.

Diversiteitsdiscussie

Marlous Willemsen, directeur van erfgoedinstelling Imagine IC, herkent de trend in het museale veld waarin naar eigen zeggen ‘gezocht wordt naar een eigentijds grootstedelijk publiek’. Zowel landelijk als in Amsterdam. ‘Iedereen doet dat op zijn eigen manier.’

Imagine IC is gevestigd aan het Bijlmerplein en werkt samen met Amsterdamse en landelijke musea, archieven en bibliotheken met als doelstelling in Zuidoost en de stad wederzijds een gemixt publiek te betrekken. Willemsen ziet de trend vooral in de programma’s van musea. ‘Het Rijksmuseum komt bijvoorbeeld met een groot project over het Nederlandse slavernijverleden.’

Het diversiteitsbeleid van het Stedelijk Museum is in ontwikkeling onder de vleugel van Studio I: een platform voor inclusieve cultuur. Begin dit jaar heeft het Stedelijk dit samen met het Van Abbemuseum in Eindhoven gelanceerd. Hiermee willen ze een impuls geven aan inclusiviteit en diversiteit binnen het museum. Ook bestaat al acht jaar het programma ‘Blikopeners’ in het Stedelijk. Daarin geven Amsterdamse jongeren met verschillende culturele achtergronden tours door het museum.

Foto: John Lewis Marshall