Handgranaat gevonden in Jan Evertsenstraat

Voor de vierde keer op rij is er een handgranaat neergelegd bij een Amsterdamse onderneming. Dit keer bij de waterpijpshop aan de Jan Evertsenstraat. Ondanks verschillende buurt- en sporenonderzoeken die dit jaar hebben plaatsgevonden, zijn de daders onvindbaar.

De handgranaat is rond half twee donderdagmiddag gevonden aan de winkeldeur. Het is niet bekend of het explosief ‘s ochtends al geplaatst was, mede omdat de nieuwe winkel pas ‘s middags opengaat. Een deel van de Jan Evertsenstraat was enkele uren afgezet, maar is in de namiddag weer volledig vrijgegeven. Tram 13 heeft vanmiddag op last van de politie omgereden via het Bos en Lommerplein.

De Explosieven Opruimingsdienst (EOD) heeft de granaat weggehaald. Volgens een woordvoerder van de politie gaat het om een Oost-Europees model dat in een straal van 50 tot 75 kilometer schade zou kunnen aanrichten. De handgranaat is met tiewraps vastgemaakt aan de deurklink. Of de granaat een werkend explosief was, is niet bekend.

De afgelopen jaren zijn al drie horecazaken getroffen met een handgranaat, vastgemaakt aan of neergelegd bij de deur. De dader van deze vierde keer heeft geleerd van eerdere acties, waarbij de handgranaat amateuristisch werd vastgemaakt.

Of ook deze waterpijpshop moet sluiten, zoals de eerdere ondernemingen genoodzaakt waren, is niet bekend. De politiewoordvoerder laat weten dat het besluit bij de gemeente ligt.

De waterpijpshop had in de straat nog geen grote bekendheid. Twee buurtbewoners en een winkelier (naam bekend bij de redactie) zeggen zich wel steeds meer zorgen te maken over de veiligheid in de buurt. ‘De hennepkwekerijen in de buurt, de doodgeschoten jongen, en nu dit. We moeten steeds beter uitkijken waar we lopen’, aldus een buurman.

Houd www.napnieuws.nl in de gaten voor meer nieuws hierover.