Burgemeester: ‘Meer contact nodig met Marokkaanse moeders en zussen’

‘De gemeente en de politie moeten meer contact maken met Marokkaanse moeders en dochters’, zei de waarnemend burgemeester Jozias van Aartsen in een reactie op de gemeenteraad. Hij sprak donderdagmiddag over de schietpartij in buurtcentrum Wittenburg afgelopen vrijdag. Daarbij werd de zeventienjarige Mohamed Bouchikhi gedood. 

De waarnemend burgemeester benadrukt dat er meer contact met vrouwen uit de Marokkaanse gemeenschap moet zijn. ‘Zij spelen vaak een belangrijkere rol dan vaders in families.’ Hij vindt de zwijgcultuur tussen bewoners en de politie problematisch. ‘Er is angst en dat moeten we proberen we te nemen.’

Ook politiecommissaris Jan Pronker onderschrijft het probleem dat de burgemeester aankaart. ‘In deze buurt hebben we twee buurtregisseurs, van wie één een vrouw is met een Marokkaanse achtergrond’, zegt hij tijdens de raadsvergadering donderdag. ‘Over koetjes en kalfjes kan ze goed praten met jongeren in de buurt, maar relevante informatie krijgt ze niet.’

De burgemeester benadrukt het belang dat bewoners meer informatie gaan delen: ‘Ik heb gisteravond tegen een buurtbewoner gezegd dat hij mij ook rechtstreeks kan benaderen met informatie.’

Over Gianni L., het tweede slachtoffer van de schietpartij waarbij Mohamed Bouchikhi omkwam, had de burgemeester meer informatie. Hij was in november ook al slachtoffer van een schietpartij. ‘Op dit moment weten we dat er geen verband aanwezig is tussen het schietincident in november en dat van afgelopen vrijdag.’

Politiecommissaris Pronker voegde daaraan toe dat er ‘maar drie of vier bewoners’ van de Oostelijke Eilanden in de Top600 staan. Op deze lijst staan de 600 prominentste criminelen uit Amsterdam. Deze lijst kwam tot stand onder de vorige burgemeester Van Der Laan.  

Vanuit de gemeenteraad kwamen veel vragen over de bezuinigingen op jeugdwerk en politie in de afgelopen jaren. Van Aartsen gaat de komende maanden ‘een basis proberen te leggen voor mijn opvolger of opvolgster’  om de recherche-, politie- en jeugdwerkcapaciteit te verhogen.  

Een stille tocht ter herdenking vindt plaats op vrijdag 16 februari.