Amsterdamse gemeenteraad twijfelt over initiatief kiezen burgemeester

Een meerderheid van de Amsterdamse gemeenteraad reageert twijfelend op de petitie van stichting Meer Democratie voor het kiezen van een nieuwe burgemeester. Dat blijkt na een telefonische rondgang langs de gemeenteraadsfracties door NAP Nieuws maandagmiddag.

‘Het wordt snel een soort Idols’, zegt Daniël Peters, fractievoorzitter van coalitiepartij SP. ‘Ik denk dat charisma bepalend wordt als mensen mogen stemmen, omdat een burgemeester geen politiek programma kan presenteren.’

Fractievoorzitter van coalitiepartij VVD Marja Ruigrok is stelliger. ‘We vinden de benoemingsprocedure prima zoals hij is.’ Rutger Groot-Wassink, fractievoorzitter voor GroenLinks is wel positief: ‘Alles wat we kunnen doen om de invloed van burgers op het proces te vergroten vind ik goed.’

Raadslid van coalitiepartij D66 Mascha ten Bruggencate wil eerst kijken hoeveel Amsterdammers er achter het initiatief staan. ‘Ik vind het een mooi idee, maar er zitten nog veel haken en ogen aan. Die moeten we gaan bespreken in de raad.’

Marjolein Moorman, fractievoorzitter van de PvdA is terughoudend. ‘Ik vind het een goed idee. Maar de benoemingsprocedure is landelijk bij wet vastgelegd. En een onderzoek naar wat Amsterdammers van een nieuwe burgemeester willen deden we altijd al.’

1200 handtekeningen
Namens de stichting Meer Democratie startten het voormalig PvdA-kamerlid Niesco Dubbelboer en PvdA-adviseur Erik van Bruggen afgelopen zaterdag een petitie waarin de gemeenteraad wordt opgeroepen de selectieprocedure voor de nieuwe Amsterdamse burgemeester te wijzigen. Meer Democratie wil dat de gemeenteraad burgemeesterskandidaten vraagt zichzelf publiekelijk bekend te maken. Vervolgens moet middels een burgerraadpleging gepolst worden welke kandidaat de voorkeur van de Amsterdammers krijgt.

Als het initiatief 1200 handtekeningen krijgt, moet de gemeenteraad het idee bespreken. Ziet de raad er niets in dan moet Meer Democratie 27.000 handtekeningen verzamelen om een volksstemming over het plan af te dwingen.

Gemeenteraadsverkiezingen
Op 21 maart zijn de gemeenteraadsverkiezingen en wisselt de raad van samenstelling. D66, PvdA VVD, GroenLinks en SP staan samen op 35 van de 45 zetels in de peilingen. Nieuwkomers Forum voor Democratie en DENK, allebei op zetels in de peilingen, zien het voorstel zitten. BIJ1 was maandagmiddag niet bereikbaar voor commentaar.

De procedure voor het benoemen van een burgemeester is niet zo simpel te wijzigen, omdat deze landelijk is vastgelegd in een wet. Dubbelboer zei tegenover Het Parool hier geen probleem in te zien. Volgens hem kan de Amsterdamse gemeenteraad zelf beslissen om voorkeur te gaan geven aan kandidaten die zich publiekelijk bekend willen maken.

Dit bericht is voor het laatst geüpdatet 6 februari 10.36 uur.