Holleeder: Trial by Media

Deals worden niet alleen door Willem Holleeder gesloten. ‘Hebben jullie het aanrijdshot van Holleeder’, vraagt de cameraman van Hart van Nederland. ‘Wij waren vandaag een kwartier te laat.’ RTL boulevard heeft de beelden wel in zijn bezit: ‘Jullie mogen vandaag die van ons hebben, als wij de beelden de volgende keer van jullie krijgen.’

‘Na kaas is Holleeder het meest bekende product van Nederland’, heeft de Amsterdamse crimineel van Joegoslavische afkomst, Sreten Jocic, ooit eens gezegd. Deze week lijkt Holleeder een gooi te doen naar de koppositie. Tientallen cameraploegen strijden in toerbeurt om een quote van iedereen die iets zinnigs over de zaak kan zeggen. Elk ander medium stuurt zijn journaille op de zaak af.

Op de tribune in de rechtbank staan acht stoeltjes aan vier tafels waar de schrijvende pers kan gaan zitten. Het aantal gegadigden voor deze plekken is minstens het dubbele. Iedere ochtend is er een lichte strijd om de stoelen aan tafel. Vanaf negen uur ‘s ochtends stroomt de pers binnen. Rond half tien wachten zij voor de deur naar de tribune, totdat die om tien uur open gaat. Degene die niet bij de eerste acht horen zijn de rest van de dag veroordeeld tot het schrijven met de computer of kladblok op schoot.

De liefde van de media voor Holleeder is niet wederzijds. ‘Ik ben niet hoe ik in de media word afgeschilderd’, zegt Holleeder meermaals. ‘Ik ben wie ik ben. En dat is heel anders dan hoe ik in de kranten sta.’ Zijn advocaten en de officieren van justitie zijn ook niet tevreden met de manier waarop de media haar rol invult. Beide partijen waren niet blij met het boek van Astrid Holleeder: ‘Het debat moet in de rechtbank plaatsvinden. Niet in de NRC of in de Telegraaf.’

In het openingspleidooi maandag sprak één van Holleeders’ advocaten, Sander Janssen, over een ‘trial by media’ die gevoerd werd. Volgens hem is Holleeder publiekelijk al veroordeeld. Maar hij vreest niet dat de rechtbank dit oordeel automatisch overneemt ‘Hiervoor is de rechtbank veel te eigenwijs.’

Rechtbankvoorzitter Wieland sprak donderdag aan het begin van de tweede zittingsdag de media ook nog vermanend toe. ‘We zitten hier met drie rechters. Niet met vijf, zoals het NRC en De Wereld Draait Door meldden. De Hoge Raad heeft meer rechters. Maar ik hoop niet dat we daar aan moeten beginnen.’