Een vereniging waar je klaverjast is niet meer van deze tijd

Iedereen speelt weleens een kaartspelletje: pesten, toepen of pokeren. Maar wie klaverjast er nog? Het spel klinkt wat oubollig en de verenigingen lijken te verdwijnen. En dat terwijl het toch een heel leuk spel is.

Klaverjassen is zo leuk door de mensen met wie je het speelt. Zelf ben ik groots fan en leerde de fijne kneepjes – troeven trekken, nat gaan en een pit spelen – tijdens een vakantie. Maar als je vrienden de regels niet kennen of het maar niet willen leren, dan kan een klaverjasvereniging uitkomst bieden. Alleen die verenigingen merken dat ze niet zo populair meer zijn: jongeren melden zich niet snel meer aan.  

De Vereniging Klaverjassen Door Vriendschap zag het aantal leden tot voor kort dalen en ondernam actie. Voorzitter Ed Tokkie plaatste advertenties in stadsblad De Echo en wist vijf nieuwe leden binnen te slepen. Een zesde nieuwkomer kwam zomaar. Hij is dolblij. Zelf speelt hij al sinds zijn zevende vrijwel elk kaartspel dat er is, ‘behalve bridgen, dat kan ik niet in mijn kop krijgen’.

Klaverjassen uitleggen zonder het te spelen is lastig, daarom waag ik me daar nu niet aan. Het belangrijkste is dat je het spel met vier spelers speelt, namelijk in twee teams van twee personen. Er zijn bij klaverjassen 32 speelkaarten: de zeven tot en met de Aas.

Regels versoepeld

Bij de vereniging van Tokkie hebben ze inmiddels zeventien leden, een groep die bestaat uit voornamelijk 60-plussers. Eens in de week is er een clubavond waarop samen gespeeld wordt. Om die aantrekkelijker te maken, zijn de tijden veranderd en de verenigingsregels versoepeld. ‘De verplichting is eraf, mensen hoeven alleen te bellen als ze niet komen’. Eerder kregen leden nog wel eens strafpunten. Toch is dat niet genoeg om jongeren aan te trekken.

Bij vereniging KJC Osdorp van Loek van Velzen lukt het niet nieuwe leden aan te trekken. Van Velzen denkt dat jongeren geen interesse meer hebben, omdat ze veel liever pokeren. Ook hij adverteerde, maar het mocht niet baten. ‘Het is wat het is, we hebben het vaak geprobeerd.’

Zijn vereniging telt nu twaalf leden en iedereen is tussen de zestig en tachtig. De contributie van 8,50 euro per maand krijgen de leden allemaal weer terug. ‘We geven ze een sinterklaaspresentje en een paaspresentje en om de vier weken hebben we een hapje op de clubavond. En aan eind van het jaar, voor de Kerst, dan krijgen ze dertig euro.’

Fusie

Connie van Groeningen van KJV Buitenveldert vertelt dat de situatie schrikbarend is. ‘Ooit hadden we zestig leden en nu nog maar 21, dat is heel erg jammer.’ De gemiddelde leeftijd bij die vereniging is rond de 75 en zij beseft dat daar een probleem zit. ‘Als jongeren bij ons binnenkomen, zien ze die oude zakken al zitten.’

En een fusie dan? Wellicht dat de drie klaverjasverenigingen samen aantrekkelijker kunnen zijn voor enthousiastelingen. Alleen ligt daar de oplossing niet. De clubavonden zijn op drie verschillende dagen en daar blijken ze bij de verenigingen maar moeilijk vanaf te kunnen. ‘Een andere dag heeft gewoon geen zin.’

Foto: bhavya999 via Flickr.