‘Het is niet meer zo populair voor moslims op te komen’

‘Ik word moe van de loyaliteitsdiscussie. Ik ben hier geboren en getogen. Je hoeft mij niet te vragen of ik voor het Marokkaanse of voor het Nederlands elftal ben. Ik hoef niet te kiezen. Ik kan voor allebei zijn’

 Volgens Mourad Taimounti (37), lijsttrekker van DENK Amsterdam, is zijn partij er een voor alle Nederlanders. NAP Nieuws ging met hem op pad in Nieuw-West, de buurt waar DENK vorig jaar tijdens de landelijke verkiezingen de meeste stemmen haalde en bij de gemeenteraadsverkiezingen opnieuw hoopt te scoren.

Er staat in jullie programma veel over anti-discriminatie en de rechten van minderheden. Het lijkt alsof het voor DENK alleen om die groepen gaat.

‘We richten ons op mensen die jarenlang niet gehoord zijn. Zo is de partij ook gestart. Je moet je realiseren dat je voor een groep moet opkomen als het de zwakste groep in de samenleving is. Het maakt ons dan niks uit welke kleur je hebt.’

Hoe verhoudt u zich tot de tweespalt tussen Koerden en Turken in Amsterdam?

‘Ik ben zelf niet Koerdisch of Turks, dus ik weet er niet veel van. Ik heb mij altijd voorgenomen niet te veel te zeggen over zaken waar ik weinig van afweet. Maar ik heb begrepen dat het niet gaat om een tweespalt tussen Koerdische Nederlanders en Turkse Nederlanders. Het gaat over het steunen van de terroristische organisatie PKK. Daar is DENK wel fel tegen.’

Maar DENK zet zich dus wel in voor specifieke groepen in de samenleving?

‘Nee, óók. We zijn er ook voor de mensen die niet gehoord worden. Maar we zijn er voor iedereen. Wij willen juist de saamhorigheid versterken. Maar het is een feit dat Marokkaanse gezinnen op dit moment wat betreft armoede bovenaan het lijstje staan. Dat is dan iets waar ik me zorgen over maak. Waren dat witte gezinnen geweest, dan had ik me net zo’n zorgen gemaakt. Wij willen een tweedeling in de samenleving voorkomen.’

Volgens critici zou de politiek van DENK juist tot die tweedeling leiden. De focus op enkele groepen, vooral op cultureel gebied, zou polariserend werken.

‘Er wordt al heel gauw gezegd dat je aan het polariseren bent als je je op een specifieke groep richt. Maar het is gewoon een feit dat Marokkanen vier keer zo vaak werkloos zijn. Het is een feit dat uitzendbureaus discrimineren op basis van afkomst. Die dingen kunnen wij niet negeren.’

Zijn jullie daarin niet een one-issuepartij?

‘Nee we zijn zeker geen one-issuepartij. We hebben echt een heel breed pakket aan maatregelen. Van het leenstelsel tot de ziektekostenpremie. Ik begrijp dat mensen ons zo willen framen, maar het klopt niet. We zijn in ieder geval niet de partij die zegt dat de komst van vluchtelingen leidt tot hogere levenskosten van Nederlanders. Dat soort onzin zal je bij ons nooit horen. Dat bestrijden wij juist.’

DENK wordt door sommige critici ook wel een moslimpartij genoemd. Wat vindt u daarvan?

‘Ik heb dat nog nooit gehoord. Je hoort wel dat we een Turkenpartij zouden zijn of andere onzin. Ik trek me daar weinig van aan. We komen op voor niet-moslims maar natuurlijk ook voor moslims.

‘Het is ook een probleem dat het niet meer zo populair is voor moslims op te komen. Terwijl het een van de meest gediscrimineerde groepen is van dit moment. Moslims hebben het zwaar te verduren. Er worden moskeeën aangevallen. Laatst nog werd er een onthoofde pop voor een moskee in Noord gelegd. Dat kan gewoon niet.

‘Ik wil daarin ook andere partijen aanspreken op hun verantwoordelijkheid. Annabel Nanninga van Forum voor Democratie heeft de avond voor die actie met de onthoofde pop in een debat nog over die moskee gesproken. En ja hoor, dit gebeurt de volgende dag. Je kunt je dan wel elke keer weer beroepen op vrijheid van meningsuiting of zeggen dat je uitspraken geen impact hebben, maar dat hebben ze wel.’

Bekijk hier het portret van Mourad Taimounti door NAP Nieuws