Plat gaat voor dubbel goud

Para-atleet Jetze Plat is genomineerd voor de Laureus award, de Oscar van de sportwereld. De 26-jarige Amsterdammer reist eind februari af naar Monaco, waar het grote sportgala plaatsvindt. Plat is handbiker en triatleet. ‘Het is zo gaaf dat ik genomineerd ben. Ik sta echt tussen een fantastisch rijtje sporters.’

Plat heeft onvolgroeide benen sinds zijn geboorte. Aan zijn rechterbeen draagt hij een prothese. Links heeft hij een verkort bovenbeen sinds zijn geboorte. Zijn ouders kochten een handbike zodat hij naar school kon fietsen en bij vriendjes kon spelen. De handbike was in eerste instantie een vervoersmiddel. De eigenaar van het bedrijf waar Plat zijn handbikes kocht, attendeerde hem op wedstrijden. Op zijn twaalfde racete Plat voor het eerste mee in het Vondelpark. ‘In het begin vond ik de wedstrijden heel spannend. Ik durfde eigenlijk niet mee te doen,’ vertelt hij.

Plat is genomineerd in de categorie gehandicapte sporter van het jaar. Ook de Nederlandse snowboardster Bibian Mentel dingt mee naar deze award. Genomineerden in andere categorieën zijn onder andere tennisster Serena Williams, formule 1-coureur Lewis Hamilton en wielrenner Chris Froome.

In zijn eerste wedstrijd eindigde Plat als één van de laatsten. ‘Ik ging niet al te vrolijk naar huis die dag. Toch vond ik het spelletje heel leuk en ik zag dat ik elke wedstrijd beter werd. Daarom bleef ik meedoen.’ In 2008 ging hij als toeschouwer naar de Paralympische Spelen in Beijing. Zijn revalidatiecentrum organiseerde een reis naar China met acht talentvolle parasporters. ‘Ik zag hier voor het eerst de wereldtop. Vanaf dat moment wilde ik de allerbeste worden.’

Plat werd Europees Kampioen, Wereldkampioen én won in 2016 Olympisch goud. Dit laatste bereikte hij niet met handbiken, maar in de triatlon. Plat deed in 2012 mee aan de Paralympische Spelen in Londen op het onderdeel handbiken, maar werd vierde. ‘Ik was zo teleurgesteld. Ik heb drie maanden mijn fiets niet aangeraakt,’ vertelt Plat

Na de Spelen van Londen focuste Plat zich op zwemmen. ‘Door de frustratie van Londen ben ik me op de triatlon gaan storten. Zeker toen ik hoorde dat de triatlon op de volgende Paralympische Spelen een onderdeel was, ben ik daar voor gaan trainen’ En met succes. Op de Paralympische Spelen van Rio de Janeiro kwam Plat uit op twee disciplines: een unieke prestatie in de sportwereld.

Niet alleen op sportief gebied is Plat een druk man. Hij houdt zich bezig met alles wat bij zijn sport komt kijken. Als veertienjarige was hij al actief bezig met sponsoring. Pas sinds een week heeft Plat een manager, het werd te druk om alle sponsoring en media ernaast te doen. ‘Ik doe liever alles zelf. Ik houd graag zelf de touwtjes in handen en ik vind het leuk om te doen,’ zegt Plat.

Ook zijn handbike onderhoudt Plat zoveel mogelijk zelf. Hij repareert af en toe wat kleine dingen. ‘Ik ben opgegroeid tussen de brommers en motoren. Sleutelen blijf ik gewoon mooi vinden,’ lacht Plat.

Het enige dat Jetze Plat dus nog niet op zak heeft, is Olympisch goud in het handbiken. ‘Als het mogelijk is in 2020 in Tokio, ga ik dan honderd procent voor de dubbel. Goud in het handbiken én op de triatlon. Met minder dan twee keer goud ga ik niet naar huis,’ zegt Plat vastbesloten.

Foto omslag: Walter Schellingerhout

Foto website: Ellen de Monchy