Op bezoek bij het roze verpleeghuis van Amsterdam

Op je oude dag terug de kast in: dat wil niemand. Daarom bestaan er verpleeghuizen zoals de Rietvinck, waar LHBTI ouderen helemaal zichzelf kunnen zijn. ‘Juist als je oud bent, wil je niet opnieuw hoeven knokken voor je plekje.’

Het eerste Roze Loper certificaat voor LHBTI vriendelijke zorg werd in 2010 uitgedeeld aan de Rietvinck, een verpleeghuis met 65 inwoners aan de rand van het Haarlemmerplein. Een ‘roze’ verpleeghuis biedt privacy, respect en openheid voor seksuele diversiteit. De ouderen zijn opgegroeid in een tijd waarin seksuele diversiteit nog een onbespreekbaar was. ‘Die ervaringen zijn heel verschillend’, vertelt Anton Koolwijk, geestelijk verzorger bij de Rietvinck. ‘Er heeft hier een meneer uit de Jordaan gewoond en en die hield van vrouwenkleding. Op zijn veertiende hebben zijn ouders de politie gebeld en is hij opgenomen in een psychiatrische inrichting.’

Een leven lang afwijken, heeft ertoe geleid dat de ouderen gewend zijn zich onzichtbaar maken, vertelt Koolwijk. Soms leeft er de angst dat heteroseksuele medebewoners of zorgverleners negatieve denkbeelden met zich meedragen. Om homoseksuele ouderen met elkaar in contact te brengen, organiseert de Rietvinck ook activiteiten met een LHBTI thema zoals filmavonden en borrels. ‘De verbondenheid die je voelt, maakt het heel mooi’, zegt geestelijk verzorger Koolwijk. ‘De ouderen vinden het zo fijn elkaar te ontmoeten.’

Neem een kijkje in de Rietvinck in de onderstaande video.