Huizensites kopiëren advertenties en vragen er vervolgens geld voor

Huizensites als Woonnet vragen woningzoekers geld om te reageren op woningen, terwijl ze hun aanbod ongevraagd kopiëren van sites waar dit gratis is. Makelaars zijn boos. ‘Huurders moeten niet betalen.’

Als woningzoekende in Amsterdam kom je tijdens je speurtocht al gauw Facebookgroepen tegen als Woonruimte Aangeboden / Gezocht. Daarin staan oproepen voor nieuwe huisgenoten, verhuurders die zelf iets aanbieden én posts van Woonnet.

Woonnet. Dat klinkt bekend. Is dat niet de website waarop woningbouwcorporaties hun aanbod aan sociale huur plaatsen? Het bekijken van de pagina levert een heel ander beeld op. Prijzen van meer dan duizend euro per maand, ver boven de grens voor sociale huurwoningen, zijn geen uitzondering. ‘Het grootste woonnetwerk zonder lange wachtlijsten’ noemt de site zichzelf. En hoewel Woonnet zijn best doet te lijken op Woningnet, de site van de corporaties, is het dus iets anders. Maar wat is Woonnet dan wel?

Betaald

Bijna tweehonderd Amsterdamse appartementen zijn op de site te vinden. Je krijgt afbeeldingen en een beschrijving te zien, maar als je wilt reageren moet je een account aanmaken en 14,95 euro per maand betalen. Wanneer je de teksten en afbeeldingen van de advertenties door Google haalt, is al gauw te zien dat dezelfde huizen ook op andere sites staan. Pararius en Funda bijvoorbeeld, waar je als woningzoekende gratis kunt reageren.

Uit een ronde langs makelaars waarvan woningen op Woonnet staan, blijkt dat ze niet bekend zijn met de website en er ook geen huizen op plaatsen. Bij Adelbrecht Vastgoed krijgen ze via dit soort sites weleens reacties op woningen die allang verhuurd zijn. Huurders moesten dan toch betalen om te reageren. ‘Tientallen sites kopiëren automatisch advertenties zonder toestemming’, vertelt Emma van Troost van MA Residences. Enkele van haar woningen zijn op Woonnet te vinden. ‘Ze gebruiken goedkope woningen om mensen te lokken, maar tegen de tijd dat ‘ie op de website staat is hij vaak al verhuurd.’ Van Troost is niet blij met de schimmige websites: ‘Je mag niet zomaar alles knippen en plakken, en al helemaal niet geld daarvoor vragen.’

Geen toestemming

Zodra Mitchel Mense van Koops Makelaardij hoort dat zijn woningen op de site staan, zegt hij contact met Woonnet op te nemen. ‘We werken niet met hen samen, ze mogen niet met onze woningen adverteren en al helemaal niet zonder onze toestemming. Ze pikken ons aanbod in en verdienen zo geld over onze rug.’ Het valt hem op dat een tweepersoons appartement van 1.600 euro op Woonnet voor 800 euro per persoon wordt aangeboden. ‘Dat is een bedrag waar veel mensen op zoeken, daarmee worden ze gelokt.’

compare.png
Hetzelfde appartement op Woonnet en Pararius.

Wat zou er eigenlijk gebeuren als je een betaald abonnement neemt op Woonnet? Ik spreek met Mense af dat ik een abonnement afsluit en op de woning van Koops probeer te reageren. Na het betalen van vijftien euro krijg ik een telefoonnummer van Koops te zien. Exact hetzelfde telefoonnummer als op Pararius, waar je niet hoeft te betalen. ‘Dit is diefstal. Wij betalen zelf om onze woningen op Pararius te zetten. Huurders horen dan niet te betalen om te reageren.’

Beveiliging

Zowel Funda als Pararius geven aan software te gebruiken die het zo moeilijk mogelijk moet maken om advertenties automatisch over te nemen. Die beveiliging zit niet altijd op websites van makelaarssites. Een oude vacature van Woonnet lijkt er dan ook op te wijzen dat vooral van makelaarssites gekopieerd wordt: ‘Voor een huurplatform met een zeer goede domeinnaam en veel zoekopdrachten op Google, ben ik op zoek naar iemand die (legale) spiders/crawlers Een spider of crawler is een computerprogramma dat automatisch webpagina’s afgaat en er een kopie van maakt. Dit is niet per definitie illegaal: Google gebruikt bijvoorbeeld een crawler om nieuwe sites toe te voegen aan de zoekmachine. Pararius en Funda zeggen wel beiden in hun algemene voorwaarden dat het niet is toegestaan om een kopie van hun database te maken voor commerciële doeleinden. kan bouwen of een systeem heeft die kan worden gebruikt, om zo dagelijkse vele makelaarssites te crawlen.’

Dat is niet tegen te gaan volgens Mense van Koops Makelaardij. ‘Wat voor beveiliging ook, er kan altijd wel gecopy-paste worden.’ Hij vindt dat het voor een makelaar te ver gaat om dezelfde beveiligingssoftware als Funda of Pararius te gebruiken. Sites als Woonnet kopiëren alleen huizen met een interessante huurprijs, die bijvoorbeeld gedeeld mogen wonen.

‘Huurders moeten niet betalen. Het is al moeilijk genoeg in Amsterdam, hierdoor wordt het nog meer een zooitje. Uiteindelijk krijgt Woonnet 15 euro, en de huurder een telefoonnummer. Het is dubbel. Dezelfde info is gratis beschikbaar. Daar gaat het om, dat het achter onze rug om gebeurt.’

Woonnet reageerde niet op verzoeken om commentaar.