Andere ogen: een interactieve audiotour langs dubieuze plekken in Amsterdam

Na de Verenigde Staten is er nu ook in Nederland ophef over betwiste standbeelden en straatnamen van koloniale ‘helden’. In Amsterdam ontketende de naamswijziging van de J.P. Coenschool een debat over de publieke verering van betwiste zeevaarders als Witte de With, Michiel de Ruyter en Piet Hein. NAP Nieuws liep samen met historicus Roelof van Gelder door de stad, op zoek naar twijfelachtige plekken en de historische feiten. ‘Je mag best jezelf op je kop krabben en denken, waarom staat dat er?’

Bekijk de interactieve kaart en maak een stadswandeling door het verleden. Verdient koloniaal bevelhebber J.P. Coen wel een standbeeld op het stadsarchief? En waarom staan er twee zwarte hoofden op de gevel van Herengracht 514? Loop zelf mee of ontdek vanaf de bank welke verhalen er schuilgaan achter imposante beelden, familiewapens en gevelstenen die niet worden verteld op rondvaartboten.