Ombudsman wil ‘Venetiaanse maatregelen’ voor overlast in de binnenstad

Ombudsman van Amsterdam Arre Zuurmond (59) pleit voor een minimumleeftijd voor bezoekers van de Wallen. Het is een van de suggesties uit het rapport ‘Feesten en beesten’, dat hij zondag presenteerde in de Balie. Hij verbleef de afgelopen vier maanden vijf avonden per week in de buurt om de overlast waarover de buurtbewoners klagen zelf te ervaren.

In het 53 pagina’s tellende rapport dat hij schreef aan de hand van zijn ervaringen, schuwt de Ombudsman geen harde maatregelen. Naast een minimumleeftijd voor de Wallen stelt Zuurmond voor om eten en drinken in publieke gebieden aan banden te leggen. De gemeente zou bovendien invloed op Schiphol moeten uitoefenen om het aantal goedkope vluchten naar de stad te beperken. De gemeente is aandeelhouder in de luchthaven en zou zo het beleid kunnen beïnvloeden.

Voorbeeld aan Venetië

Zuurmond noemt zijn maatregelen ‘Venetiaans’, naar de Italiaanse stad die ook hard ingreep om de toeristenproblematiek aan te pakken. Hij waarschuwt ervoor dat de Wallen ‘een industriegebied dreigen te worden, als de toeristenindustrie daar de overhand heeft’ en vreest dat de leefbaarheid in het gebied dan in het geding komt.

Volgens Zuurmond bevindt Amsterdam zich op een ‘kantelpunt’. Het zou nu al te druk zijn. Eerder zei Zuurmond in Trouw dat de stad ‘s nachts in een ‘wetteloze urban jungle’ vervalt. Burgemeester Femke Halsema (GroenLinks) was bij de presentatie aanwezig. Volgens Halsema hoef je het aantal toeristen niet terug te willen dringen. ‘Maar je moet vooral iets doen aan de aard van het toerisme’.

Sekswerkers in de knel

Zuurmond merkte tijdens zijn verblijf op de Wallen op dat er veel kinderen naar de toeristische trekpleister worden meegenomen. Ook maakt hij zich zorgen over de positie van sekswerkers in de rosse buurt. In zijn rapport haalt hij recent onderzoek aan waaruit blijkt dat in het afgelopen jaar 60 procent van de sekswerkers te maken heeft gehad met seksueel geweld. Liefst 93 procent heeft te maken met sociaal geweld. 

Volgens Zuurmond worden de sekswerkers ook door de toeristen slecht behandeld. Zo zag hij dat er ‘veelvuldig op een intimiderende manier voor ramen werd gehangen, foto’s werden gemaakt of dat er vervelende opmerkingen werden gemaakt.’ Volgens de ombudsman wordt daar niets tegen gedaan door de aanwezige hosts en handhavers.

Halsema gaat aan de slag met de aanbevelingen van de ombudsman. In De Balie zei de burgemeester nog voor de zomer te willen komen met een aantal voorstellen voor de middellange termijn. Ze zal dan ook ingaan op de vraag wat te doen met prostitutie.