Amsterdamse taxichauffeurs voeren ‘stil protest’ tegen Uber

AMSTERDAM – Ongeveer honderd Amsterdamse taxichauffeurs rijden maandagmiddag rond met een zwart lint aan hun autodeur. Met de actie betuigen ze hun steun aan de familieleden van het slachtoffer van een aanrijding met een taxi van Uber afgelopen zondagochtend.

Taxichauffeur Safier Dinmohamed (26) knoopt een glimmend zwart lint aan een autodeur van een taxi. Samen met zo’n twintig andere taxichauffeurs staat hij bij de Passengers Terminal aan de Piet Heinkade in Amsterdam. Ze delen de zwarte linten uit aan voorbijrijdende taxi’s. ‘Je kan het zien als een stil protest. Het is belachelijk hoe veel ongelukken er gebeuren met chauffeurs van Uber.’

In de nacht van zaterdag op zondag kwam een 24-jarige vrouw om het leven na een aanrijding met een taxi van Uber. Het ongeluk staat niet op zichzelf. Ook in december 2018 en maart 2017 overleden een voetganger en een fietser na aanrijdingen met taxi’s van Uber-chauffeurs.

Whatsappgroep
Het idee voor de actie ontstond volgens initiatiefnemer Ramon van Efferen (45) in een Whatsappgroep met een paar honderd taxichauffeurs. ‘Daarin delen we misstanden bij Uber.’ Zelf rijdt Van Efferen voor het bedrijf TCA, dat de actie volgens hem steunt.

‘Er rijden al zo’n honderd taxi’s met lintjes rond’, vertelt Van Efferen. Het idee ontstond volgens hem vrij snel na het ongeluk. ‘We wilden respect tonen aan de nabestaanden. En laten zien dat niet iedere taxichauffeur zo is. Wij willen niet met die idioten geassocieerd worden.’

‘Puur ervaring’
De chauffeur van het ongeluk op zondagochtend was volgens berichtgeving van Het Parool 21 jaar oud. De chauffeur van het ongeluk in maart 2017 had destijds dezelfde leeftijd. Volgens actievoerende taxichauffeur Pieter Sprangh (52) hebben de ongelukken ‘puur met ervaring te maken’. Een eis van minstens vier jaar rijervaring zou volgens hem een goede oplossing zijn. Dinmohamed is zelfs voor een eis van tien jaar rijervaring, terwijl hij met zijn acht jaar rijervaring zelf niet aan deze voorwaarde zou voldoen. De politie doet nog onderzoek naar de oorzaak van de aanrijding.

Uber was maandagmiddag niet bereikbaar voor commentaar. Aan Het Parool liet het bedrijf weten het ‘zeer zorgelijk’ te vinden ‘dat er in korte tijd meerdere verkeersongevallen hebben plaatsgevonden’.


Taxichauffeur Safier Dinmohamed (26) knoopt een zwart lint aan een autodeur van een taxi.

Rectificatie 15 januari 2019 15.10: In een eerdere versie stond dat chauffeurs Sprangh en Dinmohamed allebei voor een eis van tien jaar rijervaring waren. Sprangh was echter voor een eis van vier jaar, Dinmohamed voor een eis van tien jaar.