In de kou voor Snow Patrol

AMSTERDAM – Over minder dan een uur openen de deuren van de Amsterdamse Ziggo Dome voor een uitverkocht optreden van Snow Patrol. De diehard fans van de Noord-Ierse en Schotse rockband stonden vanochtend in de ijzige kou al klaar. Met een grote voedselvoorraad en voldoende kleding gingen zij de gevoelstemperatuur van nul graden te lijf. Alles voor dat ene plekje dichtbij het podium.

‘Ik ben gisteren al naar Amsterdam gekomen. Met die treinen vanuit Limburg weet je het namelijk nooit’, zegt Sara (27). Samen met twee vriendinnen staat ze al acht uur lang voor de concertzaal te wachten. ‘Het zijn de teksten die de muziek zo mooi maken. Mijn lange treinreis ging zo voorbij. De melodieën nemen mij helemaal mee tot aan mijn volgende bestemming. Dat is zo’n fijn gevoel.’

Even leek het erop dat de band geen nieuwe muziek meer zou uitbrengen. Toch was daar in mei vorig jaar de nieuwe release Wildness. Het nieuwe album bleek een overwinning voor leadzanger Gary Lightbody, die lange tijd met ernstige depressies en een alcoholverslaving kampte. ‘Zo zie je dat bekendheid niet alles is’, zegt Sara. ‘Hij is ook maar een mens. Dat hij hier toch gewoon staat, dat vind ik fantastisch. Echt heel knap.’

De fans kunnen niet wachten om de nieuwe nummers vanavond voor de eerste keer live te horen. ‘Ik voel mijn tenen niet meer door de kou, maar de muziek maakt straks alles goed.’

Morgen vervolgt de band zijn Europese tour in het Duitse Hamburg.