Zakenman Paarlberg speelt sleutelrol in Holleeder-proces

AMSTERDAM – Niet alleen misdaadjournalist Peter R. de Vries, maar ook vastgoedmagnaat Jan-Dirk Paarlberg (61) speelt een hoofdrol in het hervatte Holleeder-proces. Deze zakenman, zelf niet aanwezig bij de rechtszaak, werd in 2012 veroordeeld tot een celstraf van vier en een half jaar voor het witwassen van 17 miljoen euro. Holleeder noemt Paarlberg tijdens de rechtszaak daarentegen een ‘onschuldig slachtoffer’, maar beweert wel dat hij geld van collega-zakenman Willem Endstra in eigen zak zou hebben gestoken.

De reden dat Paarlberg weer ter sprake komt in het proces, is dat Holleeder hem meerdere malen noemt in een vorige week openbaar gemaakt telefoongesprek met De Vries. In dit gesprek uit 2011 komt onder andere de 17 miljoen euro ter sprake, die Endstra onder druk van Holleeder naar Paarlberg heeft overgemaakt.

Paarlberg moest het geld volgens de afspraak vanuit zijn woonplaats Londen via buitenlandse bankrekeningen overmaken aan verschillende personen bij wie Endstra openstaande schulden had. De vastgoedmiljonair was volgens Holleeder geld verschuldigd aan meerdere mensen, waaronder Stanley Hillis, een voormalige partner in crime van Holleeder. Hillis had volgens hem recht op 10 van de 17 miljoen.

In plaats daarvan zou Paarlberg het geld van Endstra ‘voor zijn eigen’ hebben gebruikt. Hoe hij dit weet, kan Holleeder niet onderbouwen. Hij verklaart tegenover aanklager Lars Stempher: ‘Ik weet niet waar dat geld naartoe is gegaan, maar niet naar Hillis. Dat zijn de feiten.’ Beide mannen zijn inmiddels overleden: Endstra werd in 2004 geliquideerd en Hillis een paar jaar later in 2011.

Holleeder zegt dat hij Paarlberg persoonlijk heeft opgezocht in het Dorchester Hotel in Londen om ervoor te zorgen dat zijn partner Hillis zijn geld zou krijgen. Paarlberg zelf heeft in eerdere rechtszaken altijd stellig ontkend een fysieke ontmoeting met Holleeder te hebben gehad.