Deliveroo-bezorgers zijn geen zzp’ers, oordeelt rechter

AMSTERDAM – Maaltijdbezorgbedrijf Deliveroo mag zijn werknemers niet behandelen als zelfstandigen, want er is sprake van een arbeidsovereenkomst. Ook moet het bezorgwerk vallen onder een cao. Dat oordeelde een Amsterdamse rechter vandaag.

De uitspraken werden gedaan in twee verschillende zaken tegen Deliveroo. Beiden waren aangespannen door de FNV, een grote Nederlandse vakbond. Één zaak ging over de vraag of er sprake was van een arbeidsovereenkomst, de tweede over of het bezorgwerk onder een cao moest vallen.

Deliveroo behandelt zijn werknemers al vanaf 1 februari 2018 als zelfstandigen. Volgens het bedrijf sluit dit beleid aan bij de wensen van hun bezorgers, die baat zouden hebben bij flexibele werktijden. Dat zei een advocaat van Deliveroo in juni vorig jaar in het Algemeen Dagblad.

Schijnzelfstandigheid
De zzp-regeling leidde echter tot onvrede bij bezorgers. Sytze Ferwerda, een 19-jarige bezorger, klaagde Deliveroo in 2017 aan. Hij noemde zijn nieuwe contract een vorm van ‘schijnzelfstandigheid,’ omdat de bezorgers bijvoorbeeld niet vrij zouden zijn om opdrachten te weigeren. ‘Met deze constructie legt Deliveroo alle risico’s bij [de bezorgers] neer en houden ze alle baten voor zichzelf,’ zei Ferwerda in november 2017 tegen Folia, het studentenblad van de UvA.

Maar Ferwerda verloor zijn rechtszaak in juli 2018. Volgens de rechter die toen uitspraak deed was er wel degelijk sprake van rechtmatige zelfstandigheid.

‘Ik heb net de nieuwe uitspraak gelezen,’ zegt Ferwerda aan de telefoon. ‘Ik ben natuurlijk superblij. Ik denk dat er nu een andere uitspraak kwam omdat er meer aandacht was voor de praktijk. De dagelijkse situatie van de bezorger, dus. Bij mijn zaak ging het vooral om de details van mijn contract.’

Ferwerda werkt niet meer bij Deliveroo, zegt hij. ‘Na de uitspraak in mijn zaak had ik het gehad. Ik heb gestreden voor betere arbeidsvoorwaarden, dat lukte niet, dus zocht ik maar een ander baantje. Nu werk ik als baliemedewerker bij Asva, de Amsterdamse studentenunie.’