ROC positief over inzet mystery guests

AMSTERDAM – Op het ROC van Amsterdam worden mystery guests ingezet om stagediscriminatie aan te pakken. Dat maakte wethouder Rutger Groot Wassink (Sociale Zaken) deze week bekend. Een goede én noodzakelijke maatregel, vinden stagecoördinatoren van de school. ‘Bedrijven verzoeken mij geregeld: ‘Liever geen studenten met een moeilijke naam, als u begrijpt wat ik bedoel.’

Reena Jhanjan, stagecoördinator op het ROC MBO College Zuidoost, vindt het schandalig. ‘Ook bij bedrijven die aangeven liever geen stagiaires met een hoofddoek te willen, plaats ik mijn studenten niet.’ Haar collega Maaike Eek deelt deze mening. ‘Dat studenten niet worden uitgenodigd op basis van hun achternaam, moet gewoon niet kunnen.’

Vier keer vaker solliciteren
Mbo’ers met een niet-westerse migratieachtergrond komen moeilijk aan een stageplek. Zij moeten soms wel tot vier keer vaker solliciteren dan hun autochtone medestudenten. Bedrijven weren vooral meisjes met een hoofddoek en hebben vooroordelen over jongeren van Marokkaanse komaf. Die worden gezien als ‘risicovol’. Dat blijkt uit cijfers van het Research Centre for Education and the Labour Market (ROA), die minister Ingrid van Engelshoven van Onderwijs vorig jaar augustus naar de Tweede Kamer stuurde.

Hoewel er dus wel degelijk signalen zijn dat stagediscriminatie speelt, worden er maar weinig concrete meldingen over gedaan. ‘Er is nog nooit een student naar mij toegekomen met dit probleem, terwijl ik zeker weet dat het wel aan de orde is. Ze praten er liever niet over’, weet Eek. En als ze er al over praten, dan is hun houding vaak laconiek, volgens Jhanjan. ‘Studenten durven het niet te bespreken omdat ze bang zijn dat de voortgang van hun opleiding in het geding komt. Een student zei tegen me: ‘Laat maar, ik hoef nog maar een maand. Ik wil gewoon verder met mijn studie.’ Tja, dan kan ik er helaas weinig meer aan doen.’

Dat studenten niet worden uitgenodigd op basis van hun achternaam, moet gewoon niet kunnen

Maaike Eek, stagecoördinator ROC

Brede aanpak
Volgens de wethouder is de pilot onderdeel van een bredere aanpak om discriminatie op de arbeidsmarkt aan te pakken, zo schrijft hij aan de gemeenteraad. De gemeente gaat hiervoor samenwerken met onder andere mbo-instellingen en leerbedrijven. Hoe de pilot met het ROC van Amsterdam er precies uit gaat zien, is nog niet bekend.

Volgens de stagecoördinatoren doet de school nu nog ‘niks structureels of effectiefs’ om de discriminatie aan te pakken. ‘Daarom is het belangrijk dat we dit serieus nemen’, zegt Jhanjan. ‘Het feit dat wij weinig meldingen krijgen van stagediscriminatie, betekent absoluut niet dat het er niet is. Ik hoop dat mystery guests hetgeen bloot gaan leggen waar wij als school de vinger niet op kunnen leggen.’