GroenLinks roept op tot minder vrijblijvend diversiteitsbeleid

AMSTERDAM – GroenLinks wil mystery guests inzetten om discriminatie op de arbeidsmarkt tegen te gaan. Dit schrijft Wethouder Rutger Groot Wassink van Sociale Zaken (GroenLinks) in een brief aan de gemeenteraad.

In zijn brief aan de raad vraagt Groot Wassink om een minder vrijblijvend diversiteitsbeleid. Zo wil hij mystery guests inzetten die het diversiteitsbeleid van bedrijven moeten controleren en een keurmerk ‘inclusieve organisatie’ ontwikkelen in samenwerking met Amsterdamse ondernemers.  Zijn voorstel zal op 30 januari worden besproken in de gemeenteraad.

Groot Wassink steekt de hand in eigen boezem en wil dat de gemeente het voortouw neemt. Hij pleit voor een voorkeursbeleid bij het aannemen van personeel. De gemeente zou meer diversiteit in het personeelsbestand moeten aanbrengen om een betere afspiegeling van de stad te worden.

Mystery guests moeten overigens niet alleen discriminatie op de arbeidsmarkt aan de kaak stellen. Ook discriminatie bij het vinden van stageplekken wordt een onderdeel van de taakomschrijving. De wethouder wil in gesprek met ROC Amsterdam over het starten van een pilot. “Als het bij de eerste kennismaking met werkgevers al misgaat, is het moeilijk om een goede start op de arbeidsmarkt te maken,” aldus Groot Wassink.

Mysteryguests werden al eerder succesvol ingezet om het deurbeleid van horeca te controleren. Vier Amsterdamse horecazaken kregen in 2018 een waarschuwing vanwege discriminerend deurbeleid.