Voetbalclub uit Noord moet dringend uitbreiden

AMSTERDAM – Amateurvoetbalclub S.V. Kadoelen in Amsterdam Noord kampt de komende maanden met een capaciteitstekort. De vereniging heeft besloten per 1 januari 2019 niet meer te voetballen op het ‘multiveld’, dat ze delen met de aangrenzende hockeyclub AHMC FIT. Het veld, eigenlijk ingericht om hockey op te spelen, voldoet niet aan de kwaliteits- en veiligheidsnormen van de KNVB. Als gevolg trainen er nu meerdere avonden in de week tien teams tegelijkertijd op één voetbalveld, vertelt vice-voorzitter Marco van Buuren aan NAP-Nieuws.

Kadoelen en FIT namen het multiveld in 2015 in gebruik, als onderdeel van een experiment van de gemeente met gedeelde sportvelden. Van Buuren: ‘We merkten dat voetballen op een hockeyveld niet fijn is. De bodem is te hard en dat is niet goed voor je spieren. De bal rolt ook anders op een hockeyveld.’

Het clubbestuur liet het veld in 2018 testen door de KNVB. Het kwam niet door de kwaliteitskeuring, dus voetbalt de club er sinds de jaarwisseling niet meer op. Nu moet de sportvereniging het doen met twee velden. Dat leidt tot drukte op trainingsdagen. Hoofdtrainer Vrouwen Michael Tiebesl herkent het probleem: ‘Met de vrouwenselectie wijk ik voor de trainingen nu één avond per week uit naar een andere voetbalclub in Noord, omdat er bij ons niet genoeg ruimte is.’

‘Meer een soort bezigheidstherapie dan echt voetbal’

Michael Tiebesl, trainer bij kadoelen

Nieuwe voorzieningen
Gemeente Amsterdam heeft toegezegd een nieuw voetbalveld aan te zullen leggen bij Kadoelen. Ook komt er LED-verlichting en kunstgras op een van de twee bestaande velden. Door de verlichting zal het ook mogelijk zijn om er ‘s avonds te trainen. Nu kan dat alleen op het hoofdveld. Van Buuren weet nog niet wanneer zijn club gebruik zal kunnen maken van de nieuwe voorzieningen.

Voetbalveld bij S.V. Kadoelen

De komst van het nieuwe veld is dringend, vertelt Van Buuren: “We redden het op deze manier niet. Er komen steeds meer aanmeldingen. Het aantal leden bij de jeugd is met 25 procent toegenomen sinds vorig seizoen.” Tiebesl is het met hem eens: “Met zoveel teams samen spelen op één veld is meer een soort bezigheidstherapie dan echt voetbal.”

Volgens gemeentewoordvoerster Rutha Fessehaye vindt de aanleg van de velden sowieso plaats in 2019. Er is voor nu nog geen verwachte voltooiingsdatum bekend. De uitbreiding van S.V. Kadoelen is onderdeel van een in december door de gemeente gepubliceerd investeringsplan voor het sportaanbod in Amsterdam. Eén van de speerpunten van het plan is om alle sportvelden in de stad van kunstgras te voorzien.