AED op station niet altijd vindbaar

AMSTERDAM – Op de helft van de Amsterdamse treinstations is geen defibrillator aanwezig. Dat laat de NS weten na vragen van NAP Nieuws. Ook op sommige metrostations is de Automatische Externe Defibrillator (AED) niet op tijd te vinden.

Zondag overleed op het station in Weesp een 36-jarige man aan een hartaanval. Omstanders zochten tevergeefs naar een AED. De NS en ProRail gaan onderzoeken of het mogelijk is om meer AED’s te plaatsen op stations en in treinen.

Zes minuten
Wanneer bij de reanimatie binnen zes minuten een AED kan worden ingezet , vergroot dat de kans dat een slachtoffer een hartaanval overleeft. Volgens De Hartstichting is de overlevingskans bij een hartaanval vijftig tot zeventig procent wanneer handmatige reanimatie wordt gecombineerd met de snelle inzet van een AED. Na zes minuten daalt de overlevingskans met 10 procent per minuut.

Noord-Zuidlijn
In Amsterdam zijn AED’s beschikbaar op Amsterdam Centraal, Amsterdam Sloterdijk, Amsterdam Bijlmer Arena, Amsterdam Amstel, Amsterdam Zuid en Duivendrecht. Daarentegen hangen er op Diemen Zuid, Holendrecht, Lelylaan, Muiderpoort, RAI en Science Park geen defibrillators. Op de meeste metrostations is wel een AED te vinden. De gemeente Amsterdam laat weten dat bij de aanleg van de Noord-Zuidlijn bij elke stationsingang een AED is opgehangen. Uit een steekproef van de redactie van NAP bleek echter dat op twee van de acht stations van de Noord-Zuidlijn de AED niet binnen zes minuten te vinden was.

Kostbaar
We vinden het heel erg dat de hulp van omstanders en onze medewerkers ter plaatse dit weekend niet hebben mogen baten’, zegt een woordvoerder van de NS over het voorval op station Weesp. ‘Momenteel zijn op de vijftig grootste Nederlandse stations AED’s aanwezig. We zouden het liefst overal AED’s ophangen, maar ze zijn met 1500 euro kostbaar en daarmee zeer gevoelig voor diefstal en vandalisme.’