Vondelparkloop, een Amsterdams rondje

Dit artikel is beter zichtbaar op een desktop

AMSTERDAM – Afgelopen weekend vond de Vondelparkloop voor de 46e keer plaats in Amsterdams grootste park. Hardlopers renden drie, zeven of tien kilometer. Een multimediaal verslag van de zondag van het sportevenement, georganiseerd door atletiekvereniging Phanos. 

Het is bijna één uur wanneer een grote groep Amsterdammers zich heeft verzameld bij het startpunt, veelal gekleed in fluorescerend gele sportshirts en zwarte sportleggings. Sommigen hebben een heliumballon boven hun hoofd hangen, met daarop de beoogde eindtijd geschreven. Tijden variëren van 50 tot 65 minuten – zij zullen wel de 10 kilometer gaan lopen.

Het is tijd. Daar gaat de fluorescerende kudde, naar het westen, met de klok mee het Vondelpark rond.

Voor een stadsdeel met een zo hoge toeristendichtheid voelt het Vondelpark vandaag erg volks: authentiek Amsterdams. 

Meteen aan de rechterkant komt het handigste herkenningspunt van het park voorbij: het Picassobeeld. De ‘Figure découpée’, of gewoon de beter bekkende ‘vis’ of ‘vogel’. De stoet rent in de breedte van de weg; fietsers en andere hardlopers verplaatsen zich zonder al te veel botsingen tegen de stroom in.

Even verderop komt het veldje met de populaire omgevallen klimboom voorbij aan de linkerkant. De vijver erachter ligt er weer mooi bij, vandaag helemaal omdat het weer zo mooi is. In de verte doemen de grote villa’s aan de rand van het park op.

Dan komt de westelijke rand van het park in zicht. Door de ingang kan je de trams op de Amstelveenseweg zien rijden. Nog honderd meter rennen en dan worden welverdiende bekertjes water uitgedeeld. 

Op de terugweg

Aan de linkerkant hoor je nu de auto’s rijden op de Overtoom. Voorbij de speeltuin gelopen zie je links de tennisbanen liggen. Een paar van de mooiste Amsterdamse tennisclubs – om lid te worden moet je dan ook minstens een paar jaartjes geduld hebben.

Wanneer je langs het grote terras van het Groot Melkhuis loopt, staat een groep mensen je op te wachten. Zeker als je single bent, en dus de blauwe sjaal van de sponsor om je nek hebt hangen, zal het gejuich je extra luid verwelkomen. ‘Hoogopgeleide singles’ zijn namelijk de doelgroep van reisorganisatie VillaVibes, sinds dit jaar sponsor van de Vondelparkloop. Op zondagmiddag lopen alleen de singles.

Op zaterdagavond is de ‘Light The Night’-run al geweest. Hardlopers droegen lichtgevende pakken, dj’s langs de weg draaiden muziek. Voor de rennende singles van vandaag volgt na afloop een silent disco. ‘Hardlopen verbroedert’, zegt Roy van Ammers, directeur Groei van VillaVibes. ‘De bedoeling is om mensen die willen hardlopen in het zonnetje te zetten.’

Richting de finish of daar voorbij

Met een extra steuntje in de rug door het gejuich rest alleen nog een rondje om het standbeeld van Joost van den Vondel. Daarna volgt de keuze: naar de finish, of nog een rondje? Drie, zeven of tien kilometer?

Het is nogal uitgestorven bij de finish na het eerste rondje. Een jonge vrouw wilde eigenlijk zeven kilometer lopen, maar vond het zwaarder dan verwacht. Bij een man speelde een hamstringblessure weer op. Verreweg de meesten zetten hoog in – na het tweede en derde rondje druppelen de bezwete geelfluorescerende lichamen pas binnen. De medaille is verdiend.