Amsterdam gaat aandelen AEB verkopen

AMSTERDAM – De gemeente Amsterdam wil AEB (Afval Energie Bedrijf) verkopen. Dat maakte wethouders Victor Everhardt (Deelnemingen, D66) en Marieke van Doorninck (Duurzaamheid, GroenLinks) vandaag bekend. De gemeente wil al een tijd af van het noodlijdende afvalbedrijf.

In juli 2019 legde de gemeente de verbrandingslijnen van AEB stil, omdat het bedrijf op het randje van faillissement stond. Sinds november dat jaar investeerde Amsterdam 35 miljoen in het bedrijf. ‘Als het nodig is, heeft de gemeente daarvoor nog 45 miljoen beschikbaar’, voegt een woordvoerder van de gemeente toe.

Het college legt het principebesluit in februari voor aan de gemeenteraad. ‘De criteria voor de verkoop worden dan besloten’, legt de woordvoerder uit. ‘In het voorjaar willen we met een definitief besluit komen.’

Potentiële kopers moeten voldoen aan een aantal voorwaarden. Zo worden ze gescreend op integriteit en financiële draagkracht. Ook moeten kandidaat-kopers publieke belangen als warmtelevering en werkgelegenheid zeker stellen. De bieder moet alle aandelen in één keer overnemen. 

Volgens een woordvoerder van de wethouder hebben een aantal geïnteresseerde partijen zich al gemeld. ‘Maar wie dat zijn, daar kunnen we in deze fase niets over zeggen’, voegt ze toe.

Ruzie

Afgelopen zomer trad D66-wethouder Udo Kock (Financiën) af na een conflict met het college over het AEB. Hij wilde het afvalbedrijf privatiseren, maar het college was het daar destijds niet mee eens. 

‘Dat kwam omdat hij de raad wilde voorstellen het AEB aan het bedrijf Beelen te verkopen’, zegt de woordvoerder. ‘Het college wilde juist met het publieke bedrijf HVC in gesprek.’ Ook die onderhandelingen liepen op niets uit, dus gaat de gemeente het bedrijf nu privatiseren.