Eerste hulp bij Brexit: hoe bereidt Amsterdam zich voor?

AMSTERDAM – Het is zover, de Brexit heeft plaatsgevonden. Om kloksdag 00:00 uur vannacht Europese tijd stapte het Verenigd Koninkrijk uit de EU. Het is een gebeurtenis met veel impact, zeker voor Amsterdam. Hoe bereidde de stad zich voor? Charlene Verweij, voorlichter buitenlandse media bij de gemeente Amsterdam, brengt ons de brexit-ehbo-gids van de hoofdstad.

Stap 1: Waar doet het pijn?

De voorbereidingen voor Brexit begonnen in Amsterdam al in juni 2016, de dag van het referendum. De gemeente begint direct met het maken van een draaiboek, herinnert Verweij. ‘Onze eerste vraag was: wie gaat Brexit het meest raken?’

Al snel komt het Brexit-team uit bij drie groepen. ‘Ten eerste de Britse Amsterdammers, die hier wonen en werken’, vertelt ze. ‘Dat zijn er ongeveer 13.000.’ Als tweede zijn er de ondernemers: Amsterdamse bedrijven die handeldrijven met het Verenigd Koninkrijk. Uit een scan van de gemeente blijkt dat 18 procent van de Amsterdamse economie geraakt zal worden door de Brexit. Verweij: ‘Het Verenigd Koninkrijk is een heel belangrijke handelspartner voor Amsterdam.’

De derde pijler is de gemeente Amsterdam zelf. ‘Ook wij handelen met het Verenigd Koninkrijk en hebben inkooptrajecten met Britse organisaties’, zegt Verweij. ‘Onze vraag was: gaat de gemeente Amsterdam zelf Brexit overleven?’

Stap 2: Hoe groot is de wond?

Nu de gemeente weet wie de Brexit gaat raken, is het tijd om een inschatting te maken van de schade. Al snel wordt duidelijk dat de Britse Amsterdammers het moeilijk gaan krijgen. ‘Dit zijn mensen die hier een gezin hebben’, zegt Verweij. ‘Dat zij hun Amsterdamse leven kunnen voortzetten, was onze voornaamste zorg.’

Bij de ondernemers is de wond een stuk kleiner. ‘Sterker nog, Amsterdam profiteert erg van de aankomende Brexit’, zegt de woordvoerder. Zo kiezen veel grote bedrijven ervoor om hun standplaats te verplaatsen naar Amsterdam, zoals Sony, TVT Media en EMA, het Europees Geneesmiddelenbureau. ‘Amsterdam is een populaire, nieuwe vestigingslocatie’, legt Verweij uit. ‘Vooral voor financieel-technische en mediabedrijven: in Amsterdam zit een goede creatieve industrie’, vertelt Verweij. ‘Er is talent, men spreekt Engels. Dit geeft de hoofdstad een flinke boost.’

En bij de gemeente zelf? ‘We hebben onszelf onder de loep gelegd’, zegt Verweij. ‘Maar er zijn gelukkig weinig lopende trajecten met leveranciers uit het VK. Dus ook daar valt het mee.’

Stap 3: De pleister plakken

Hoewel de gevolgen van Brexit niet voor iedereen even groot zijn, is er voor de gemeente genoeg te doen. ‘We willen vooral dat iedereen weet wat hem of haar te wachten staat’, zegt Verweij. Daarom richt de gemeente een Brexit-informatiepunt op, is er een telefoonnummer. Bedrijven kunnen de Brexit-impactscan doen, om te zien welke stappen ze moeten ondernemen.  

Ook verwijst de gemeente Amsterdammers door naar de landelijke overheid, die Brexit-informatieavonden organiseren. Verweij: ‘Het is onze taak inwoners van Amsterdam daarvan te informeren.’  

Stap 4: Een spoedig herstel?

Verweij noemt de voorbereiding op de Brexit is ‘typisch Amsterdams’. ‘Blij waren we niet met het besluit van het Verenigd Koninkrijk, maar we gingen er pragmatisch in. Niet te veel klagen, maar snel aan de slag.’

Hoe de toekomst eruit gaat zien, weet Verweij niet, maar ‘het Verenigd Koninkrijk blijft een belangrijke partner’. ‘Hoe, dat weten we nog niet, maar Amsterdam gaat over de Brexit heenkomen.’