Amsterdam vreest voor no-deal Brexit

AMSTERDAM – De Amsterdamse gemeenteraad vreest de gevolgen van een no-deal Brexit. Wethouder van Financiën Udo Kock (D66) zei tijdens de raadsvergadering van donderdag te vrezen voor het verdwijnen van duizenden banen.

De dag ervoor stuurde Kock al een brief naar de gemeenteraad waarin hij schrijft dat de metropoolregio Amsterdam 1 miljard euro aan inkomsten verliest als het Verenigd Koninkrijk de Europese Unie zonder deal verlaat.

Tijdens de raadscommissievergadering voor Financiën en Economische Zaken reageerde Kock bezorgd op de gebeurtenissen van de afgelopen week in het Britse parlement, waar de Brexit-deal werd weggestemd. De wethouder sprak van ‘een amusante uitvoering van het debat, maar met een dramatische uitkomst’.

In de brief staat dat de Metropoolregio Amsterdam, een samenwerkingsverband tussen 32 gemeentes, hard zou worden geraakt door een no-deal Brexit. Die zou mogelijk gevolgen hebben voor zo’n 18 procent van het bruto regionaal product. Kock vreest ook voor onzekerheid onder de 15.000 Britse Amsterdammers die de gevolgen ondervinden van de Brexit.

Tijdens de raadsvergadering ging Kock verder in op die cijfers: ‘Ik heb op de achterkant van een sigarendoosje uitgerekend wat die 1 miljard concreet betekent, maar dat komt neer op duizenden banen’. De wethouder erkent dat zijn berekening ‘niet de meest wetenschappelijke methode’ is, maar wil ermee benadrukken dat een no-deal Brexit voor Amsterdam slecht zou kunnen uitpakken.

De D66-wethouder reageerde ook op vragen van gemeenteraadslid Don Ceder (ChristenUnie). Die wilde weten of de impact van een no-deal Brexit zo groot zou kunnen zijn dat de gemeente zijn begroting moet aanpassen. Volgens de wethouder is dat niet het geval, omdat de meeste gevolgen ‘indirect’ zouden zijn.