Deel Airbnb-boetes niet terugbetaald, gedupeerden overwegen actie

AMSTERDAM – De gemeente Amsterdam incasseert 400.000 euro aan boetes die zijn geïnd onder onwettige regelgeving. Hoewel de Raad van State het Amsterdamse verhuursysteem twee weken geleden illegaal verklaarde, krijgen gedupeerden hun geld niet terug. Nu overwegen de verhuurders actie.

Volgens een woordvoerder van wethouder Ivens van Wonen (SP) zou het gaan om 67 Amsterdammers. De boete voor onwettig verhuur bedraagt 6.000 euro per persoon.

Vandaag maakte Ivens bekend dat er een nieuw vergunningssysteem voor vakantieverhuur gaat komen dat vakantieverhuur weer mogelijk maakt. Wanneer het vergunningssysteem ingaat, is nog niet bekend. ‘We zijn het juridisch nog aan het uitzoeken’, vertelt ze. ‘Het moet snel, maar zorgvuldig’. Eerder wilde wethouder Ivens nog wachten op de komst van een nieuwe huisverordeningswet, die nu bij de Tweede Kamer ligt. Die wet zou de Amsterdamse meldplicht legaal maken. Maar nu blijkt dat de wet niet voor 1 juli ingevoerd kan worden, zoals eerst werd gedacht, besloot Ivens voor eerdere maatregelen.

Tot de invoering daarvan verkeert Amsterdam in een juridisch schemergebied: vakantieverhuur mag niet, maar wordt ook niet beboet. Boetes uit het oude, illegale verhuursysteem die nog niet zijn verwerkt, scheldt de gemeente Amsterdam kwijt. Ook die boetes omvatten een bedrag van 400.000 euro. Maar verhuurders met boetes waarvan de bezwaartermijn is verstreken, vallen tussen schip en wal. ‘Die boetes zijn al geïnd en beschouwen we als definitief’, zegt een woordvoerder van de wethouder. 

Gedupeerd

Advocaat Marieke Snippe overweegt het besluit van de gemeente om de boetes niet terug te betalen, aan te vechten. ‘De uitspraak van de Raad van State kwam vier dagen te laat voor een van mijn cliënten. Daarom moest ze de boete nog net betalen. Van de wethouder kreeg ze geen coulance. Superzuur.’ Volgens Snippe wil haar cliënt alleen actie ondernemen als ze genoeg medestanders vindt. ‘Nu dit verhaal in de media komt, begint het balletje te rollen.’

Ook Amsterdam Gastvrij, een belangenorganisatie voor Amsterdamse verhuurders, overweegt actie tegen de gemeente. Volgens voorzitter Tim Klein Haneveld hebben enkele tientallen gedupeerden zich al gemeld bij het collectief. ‘Daar gaan we zeker iets mee doen’, vertelt hij. ‘De Raad van State geeft aan dat het verhuursysteem van Amsterdam illegaal is. Toch krijgen Amsterdammers de in dat systeem betaalde boetes niet terug. Dat vind ik heel gek.’

Of de gemeente juridisch verplicht is om de boetes terug te betalen, is nog onduidelijk, zegt Klein Haneveld. ‘Daar zijn we nog naar aan het kijken.’ Wel ziet Klein Haneveld een ‘morele plicht’ om het bedrag terug te storten. 

De zaak winnen, zal niet eenvoudig zijn, denkt Snippe. ‘Ik hoop voor mijn cliënt dat een procedure niet nodig zal zijn, dat de wethouder het boetekleed aantrekt en de boete zal terugbetalen.’ De woordvoerder van wethouder Ivens geeft aan dat de gemeente ‘opnieuw naar de zaak gaat kijken, als de zaak wordt aangevochten.’

Vergunningssysteem

De komende tijd gaat de gemeente uitzoeken hoe het vergunningssysteem er precies uit zal zien. Volgens de woordvoerder zal het in ieder geval voldoen aan een aantal voorwaarden. Zo mag een woning maximaal dertig dagen per jaar verhuurd worden en aan maximaal vier toeristen. ‘Die regels waren in het oude meldplichtsysteem ook van toepassing’, licht de woordvoerder toe.