Amsterdamse gemeenteraad stemt in met fusie Weesp

AMSTERDAM – De Amsterdamse gemeenteraad heeft vanmiddag ingestemd met een fusie tussen de gemeentes Amsterdam en Weesp. Dat werd binnen tien minuten besloten.

Bijna de hele raad was het eens met de fusie. Alleen het CDA ondersteunt de fusie niet. Ook in Weesp is die partij als enige tegen de fusieplannen. De Amsterdamse raadscommissie stemde twee weken geleden al in met de fusieplannen. 

Tijdens de vergadering complimenteerden raadsleden van onder andere GroenLinks, de PvdA en DENK de samenwerking tussen de twee gemeenten. Carolien de Heer (PvdA) attendeerde de raad er wel op dat ondanks de brede steun, ook mensen tegen de fusie zijn.  ‘Ook naar die mensen moeten we luisteren’, benadrukte ze. ‘De gemeente Amsterdam is zoveel groter dan Weesp, dat maakt het spannend.’ 

Meerdere raadsleden uit Weesp zaten op de tribune tijdens het debat. Zij debatteren 6 februari over de fusie. Oorspronkelijk zouden de raden op dezelfde dag de fusie bespreken, maar dit bleek logistiek niet mogelijk.