UvA-docent staat achter uitnodigen pedofilieactivist

AMSTERDAM – De docent die de pedofilie-activist Nelson Maatman uitnodigde voor een gastlezing op de Universiteit van Amsterdam (UvA) heeft daar geen spijt van. Maatman riep afgelopen dinsdag tijdens het vak The sociology of western sexuality op om seks met kinderen te legaliseren. Studenten en een werkgroepdocent waren niet op de hoogte van Maatmans activisme. Andere pedofielen keuren de uitnodiging van Maatman af.

NAP Nieuws sprak donderdagmiddag de hoofddocent die Maatman uitnodigde, nadat studenten NAP Nieuws op dinsdag en woensdag benaderden. De docent legde toen aan NAP Nieuws uit dat zij het belangrijk vindt om met pedofielen te praten over seksualiteit. Zo leek het haar ‘interessant’ om het over zijn pedofiele gevoelens te hebben en hoe de samenleving met pedofielen omgaat. ‘Dat zijn dingen die je kan leren door naar Nelson te luisteren. Dat hele activistische verhaal was niet de reden dat ik hem heb uitgenodigd,’ reageerde zij.

‘Activistische houding’

NAP Nieuws heeft audio-opnamen van het college in kwestie in handen. Daaruit blijkt dat Maatman dinsdag tijdens zijn gastcollege pleitte voor legalisering van seks met minderjarigen: ‘Er zou geen ‘age of consent’ moeten zijn, dat werkt niet. De leeftijdsgrens zorgt voor een taboe op pedofilie,’ zei Maatman. Daarnaast had de hoofddocent van het vak nauwelijks tijd ingeruimd voor kritische vragen tijdens en na Maatmans lezing. 

De zaak kwam afgelopen donderdagavond in een stroomversnelling toen Maatman in het NPO-programma Danny op Straat over het college vertelde. Richard van der Wurff (directeur College Sociale Wetenschappen van de Universiteit van Amsterdam) reageerde donderdagavond, naar aanleiding van Maatmans optreden in het televisieprogramma, dat hij onvoldoende op de hoogte was van de ‘activistische houding’ van Maatman.

In een reactie aan NAP Nieuws deze vrijdagochtend, laat woordvoerder Yasha Lange weten dat ‘de hoofddocent de afdeling niet op de hoogte gesteld heeft van de naam en het activistische karakter van de gastspreker’. De UvA wijst Maatmans oproep tot het legaliseren van seks met kinderen principieel af. Ook is de UvA achteraf zeer ongelukkig met de uitnodiging van Maatman. Over consequenties voor de docent kan de woordvoerder nog niets zeggen.

Slecht geïnformeerd

Vier studenten en een werkgroepdocent die dinsdag bij het gastcollege aanwezig waren, waren kritisch over het optreden van de hoofddocent, vertellen ze NAP Nieuws. Studenten vonden dat zij van tevoren niet goed geïnformeerd waren over Maatman. Zij wisten niet hoe hij heette, noch dat hij activist is en evenmin dat hij van mening is dat seks met kinderen gelegaliseerd moet worden. 

Ook dacht de hoofddocent dat Maatman in behandeling was, maar dat bleek niet het geval. Tijdens het gastcollege vertelde Maatman dat hij momenteel niet naar therapie ging, ‘omdat ze je toch alleen maar schuldig proberen te laten voelen’. Meerdere studenten vonden dat Maatman ‘bijna opschepperig’ deed over zijn seksuele ervaringen met jonge kinderen tijdens zijn puberteit. Daarnaast bekritiseren ze de rol van de hoofddocent. Die nam volgens hen te weinig verantwoordelijkheid. Zij stelde nauwelijks kritische vragen aan Maatman tijdens en na het gastcollege. Dat werd aan de studenten overgelaten.

In reactie aan NAP nieuws zei de hoofddocent daar donderdag over: ‘Ik heb tegen alle studenten gezegd: ‘Er komt een pedofiel en je bent niet verplicht aanwezig te zijn. Als je denkt dat het ‘too much’ is, ga je weg.’’ Ook zei zij dat studenten kritisch genoeg zijn om Nelsons ervaringen in zijn verband te zien: ‘Het is een verhaal van één persoon en is niet representatief voor pedofielen in het algemeen.’

Reactie hoofddocent
In een reactie op een conceptversie van dit artikel op vrijdag laat de hoofddocent het volgende weten: ‘Ik distantieer mij van de uitspraken die Maatman heeft gedaan in het programma Danny op Straat. Ik zou hem om deze reden niet meer uitnodigen. Ik onderstreep geheel de reactie van de Universiteit van Amsterdam. Wel heb ik donderdag het gastcollege bijna twee uur nabesproken met de studenten en geproblematiseerd. Het college bestond niet alleen uit Nelsons lezing maar ging vooraf aan een wetenschappelijke lezing over pedofilie van Gert Hekma.’

Ongemak

De docent van een werkgroep, ook aanwezig bij het gastcollege, zegt geen invloed te hebben gehad op het studieprogramma. Ook was zij niet geïnformeerd welke pedofiel zou komen. Toen zij de hoofddocent vooraf vroeg wie de gastspreker was, bleef de hoofddocent vaag.

Zij had het liever meer over Maatmans ervaringen als pedofiel gehad en minder over zijn activisme. In principe is zij niet tegen het uitnodigen van een activist als Maatman: ‘Ongemak is een kans om iets te leren. Maar dit vond ik persoonlijk een problematisch college.’

Onzin

Volgens de hoofddocent was Maatman de enige optie. Men moet niet onderschatten hoe moeilijk het is om een pedofiel te vinden die voor de klas wil staan en kritische vragen van studenten kan beantwoorden, zegt zij. ‘Liever iemand die activistisch is dan iemand die niet uit zijn woorden komt of helemaal niet durft te komen. Daarom heb ik Maatman uitgenodigd.’

Enige optie?
Volgens een moderator van Pedofilie.nl is het onzin dat Maatman de enige optie was voor het gastcollege. Deze site biedt ondersteuning aan mensen met pedofiele gevoelens maar keurt seks met minderjarigen expliciet af. ‘Als de docent een mailtje had gestuurd naar Pedofilie.nl,’ zegt hij, ‘dan zijn er best wel pedofielen bereid om te praten. Dat doen wij regelmatig, ik heb zelf bij de Vrije Universiteit voor de collegebanken gestaan. Dat zijn normale gesprekken over hoe normale pedofielen omgaan met hun gevoelens.’ Volgens hem had Maatman nooit aan het woord mogen komen: ‘Verreweg de meeste pedofielen vinden zijn ideeën abject.’

Maak jij je zorgen om je eigen of andermans seksuele gevoelens en of gedrag ten aanzien van minderjarigen? Start het gesprek en bel 0800 266 64 36.

Met medewerking van Bibi Berenschot. De namen van de docenten en studenten zijn bekend bij de redactie. Ook de identiteit van de moderator van Pedofilie.nl is geverifieerd.