Platenwinkels verdwijnen ondanks vinylrage

AMSTERDAM – Het aantal platenwinkels in Amsterdam daalt ondanks de consistent groeiende omzet uit lp-verkoop. Dat blijkt uit cijfers van de afdeling Onderzoek, Informatie en Statistiek (OIS) van de gemeente Amsterdam.

In 1995 telde Amsterdam nog 119 platenwinkels; in 2019 zijn er nog maar 19 over. Ook de laatste vijf jaar daalde het aantal platenwinkels vanaf 29 winkels in 2015. Er zijn geen data bekend van 1994 of eerder.

Tegelijkertijd groeide de markt voor platen wereldwijd sinds 2005 – dat was al langer bekend. De Nederlandse platenmarkt groeide mee, blijkt uit cijfers van de Nederlandse Vereniging van Producenten en Importeurs van beeld- en geluidsdragers (NVPI). De Nederlandse omzet uit platenverkoop piekte in 2016. In dat jaar leverde de totale Nederlandse platenverkoop een omzet van 1,5 miljoen euro op. Sindsdien is die omzet licht gedaald.

Een deel van de vinylverkoop is verplaatst naar webshops. Een woordvoerder van Bol.com vertelt dat de webwinkel in 2019 10 duizend stuks meer verkocht dan in 2018 – een stijging van 10 procent in Nederland. Ook bij de webshop Platomania wordt er de laatste jaren meer vinyl verkocht, zegt Jorn van der Linde, inkoper bij Concerto, dat onderdeel is van de landelijke platenketen Plato. De webshop kon geen verkoopcijfers geven.