‘Wij willen geen boze moeders aan de deur’

De scheidsrechter blaast op zijn fluitje, het is rust in de Johan Cruijff Arena. Het moment waarop vijftigduizend mensen tegelijkertijd naar hun mobieltjes grijpen. Als het aan de bedenkers van Eazegames ligt, dan spelen de toeschouwers binnenkort allemaal hetzelfde spelletje. Tegen elkaar. ‘Dan kun je in de rust van een voetbalwedstrijd gewoon even 10.000 euro winnen. Gaaf, toch?’

Robert van der Kroef (24) en Stijn Holthuizen (24) richtten in september 2015 het bedrijf Eazegames op. ‘Een platform waar mensen online spelletjes kunnen spelen om geld. Dat bestond nog niet’, zegt Holthuizen. Nu, tweeënhalf jaar later, staat de lancering van de eerste officiële versie gepland op 15 februari.

‘Het bedrijf bestaat net zo lang als onze vriendschap’, lacht Van der Kroef. ‘Op de verjaardag van een gezamenlijke vriend spraken Stijn en ik over een gedeelde passie: gamen.’ De twee besloten om samen mee te gaan doen aan gametoernooien. ‘Voor dertig euro kan je dan tegen andere spelers gamen, op verschillende locaties. Wij dachten: Dat moet makkelijker kunnen.’

Holthuizen studeerde Industrial Design Engineering aan de Technische Universiteit Delft. Van der Kroef deed een jaar commerciële economie aan de Hogeschool van Amsterdam. ‘Ik ben wat gaan ontwerpen, kijk hier liggen ze nog.’ Holthuizen wijst naar een onder het stof bedolven stapel multomappen. ‘Via Roberts vader, die fusie- en overname-advocaat is, kwamen we in contact met de CEO van een groot online gamingbedrijf.’

De bedenkers kregen een uur om hun idee te presenteren. ‘Dat werden er vier’, lacht Van der Kroef. In Europa kent Eazegames geen concurrentie. ‘Dat viel ook de CEO op. In Amerika heb je Skillz, dat is eigenlijk ons voorbeeld. We willen de Europese markt betreden, voordat zij het doen.’ De officiële versie van de applicatie moet volgende week live gaan.

Oekraïense technici

Twee investeerders toonden interesse in het idee. ‘Een paar maanden later hadden wij ons eigen team van ontwikkelaars in Oekraïne. Al twee jaar zijn zij bezig met het bouwen van de website en de applicatie.’ De twee bedenkers hebben dagelijks contact met de negen technische krachten. ‘En voor de rest bestaan onze werkzaamheden uit relaties onderhouden, testen en veel e-mails beantwoorden.’

‘In Europa gaat het tot nu toe om zeventien landen’, zegt Holthuizen. De wetten en regels voor dit soort applicaties verschillen per land. ‘Ook in Nederland hebben we moeten kijken of het niet om gokken gaat.’ Zelf waren Holthuizen en Van der Kroef daarvan overtuigd. ‘Het gaat bij de spelletjes om behendigheid, om een skill. Je hebt als speler invloed op de uitkomst. Daarmee is het idee van een kansspel afgewenteld.’

Verslaving

Met het idee van spelletjes om geld liggen verslavingen en teveel geld uitgeven op de loer. ‘Dat risico willen we inperken. We richten ons sowieso niet op kinderen onder de achttien. We willen geen boze moeders aan de deur die vinden dat hun kind teveel geld uitgeeft aan onze app’, zegt Van der Kroef. Om mensen tegen zichzelf in bescherming te nemen, hebben de twee een limiet ingesteld van 300 euro, het maximale bedrag per maand dat iemand kan storten. ‘We willen niet dat mensen al hun geld vergokken, of ja, verspelen dan’, voegt Holthuizen daaraan toe.

Bij Eazegames kan je één tegen één spelen, maar ook in een grotere poule. Vijftien procent van de opbrengsten gaat naar het bedrijf. ‘Met twee euro inleg en een spelletje kan je 10.000 euro winnen. Dat is toch helemaal te gek?’