Rechter: Gemeente Amsterdam mag kaastoerisme Damrak inperken

Oer-Hollandse kaassmaken als wasabi en pesto verde. Zowel personeel als winkelpubliek dat de Nederlandse taal niet machtig is. Maar wel een winkelinterieur met tulpen en Delfts blauw: volgens de rechter is de Amsterdam Cheese Company aan het Damrak een toeristenwinkel en mag de gemeente hem dus sluiten.

Kaas in de Amsterdam Cheese Company op het Damrak. Foto: Timo Nijssen

In oktober vorig jaar opende het bedrijf Amsterdam Cheese Company haar vijfde locatie, aan het Damrak. Vier maanden later besluit de rechtbank Amsterdam dat de winkel zijn deuren moeten sluiten. De gemeente Amsterdam wil paal en perk stellen aan het aantal toeristenwinkels in de binnenstad. Ze zouden voor ‘een verschraling van het winkelaanbod en een afname van de leefbaarheid voor bewoners’ zorgen, vertelt een gemeentewoordvoerder aan NAP Nieuws. Sinds 6 oktober mogen in het centrum geen nieuwe winkels meer geopend worden die zich specifiek richten op toeristen en dagjesmensen.

De Amsterdam Cheese Company vond dat het verbod niet rechtsgeldig zou zijn, omdat de winkel zich niet enkel op toeristen richt. Ook Amsterdammers zouden volgens de eigenaar kaas kopen.

De ‘Dutch Gold 7 Months’-kaas in de Amsterdam Cheese Company. Foto: Timo Nijssen

Toeristenkaas
De rechter gaat daarin niet mee. De winkel richt zich met reclamekreten als
‘Our cheeses are ready to fly’ wel degelijk op toeristen. Ook zijn de prijzen fors voor een winkel die Amsterdammers wil trekken. De prijzen van de ongekoelde, vacuümverpakte stukken kaas zijn exorbitant: 8,95 euro voor 270 gram ‘Dutch Gold 7 Months’. Een vergelijkbaar stuk extra belegen Goudse kost bij de iets verderop gelegen Albert Heijn ongeveer de helft. De naastgelegen toeristen-AH To Go verkoopt ook ‘Typical Dutch Cheese from Holland with black pepper’, maar de vraagprijs ligt een stuk lager (7,95 euro voor 380 gram).

De Amsterdam Cheese Company moet nu haar ‘huidige bedrijfsvoering’ op het Damrak staken, zegt de gemeente. ‘Doen ze dat niet, dan zullen wij dat doen middels bestuursdwang.’ Wel kan het bedrijf in hoger beroep tegen de uitspraak.

Dwangbesluit
De gemeente zegt met het besluit ‘de strijd voor een gevarieerd winkelaanbod in het centrum’ voort te kunnen zetten. ‘Van een tiental bedrijven is inmiddels geconstateerd dat zij mogelijk in strijd zijn met de regels. Hierbij zitten ook een aantal winkels die al voor de inwerkingtreding van de nieuwe regels in strijd met het bestemmingsplan exploiteerden’, zegt de woordvoerder. ‘Een aantal van hen ontvangt een waarschuwingsbrief, sommige krijgen direct een bestuursdwangbesluit.’

Daarnaast houdt de gemeente nog eens ongeveer 50 winkels in het oog. Dat zijn winkels waar verbouwd wordt en de gemeente het vermoeden heeft dat er een zaak voor terugkomt die tegen de regels ingaat.

Op dinsdagmiddag is het Engelstalige personeel in het in oktober geopende filiaal aan het Damrak nog niet geïnformeerd. Een verkoopster wist wel dat er een zaak bezig was, maar kan er verder niet veel over vertellen. De eigenaar van de zaak is volgens haar niet aanwezig en ook de manager is niet te bereiken. 

De Amsterdam Cheese Company reageerde niet op telefonische verzoeken om commentaar van NAP Nieuws.