De strijd om de 24-uursvergunningen

Meer Amsterdamse clubs komen in aanmerking voor een 24-uursvergunning, zegt Nachtburgemeester Mirik Milan tegen NAP Nieuws. Hoe worden de nieuwe locaties geselecteerd, en aan welke eisen moet een club voldoen om nooit meer verplicht dicht te hoeven?

Voor een weekend onafgebroken feest hoeven clubbers allang niet meer naar technohoofdstad Berlijn. Drie jaar geleden verleende burgemeester Eberhart van der Laan (PvdA) de eerste 24-uursvergunning aan Club Trouw aan de Wibautstraat. Die club is inmiddels ter ziele, maar dezelfde mensen openden zondag 3 januari opvolger De School in Nieuw-West. Die club heeft een vergunning, net als Radion (West), Cruquiusgilde (Oost), Tolhuistuin (Noord) en Toren Overhoeks, waarin vanaf april onder meer een club komt.

24-uurslocaties in het centrum
Vijf 24-uurslocaties dus inmiddels, waarvan geen eentje in het centrum. De gemeente is bang voor overlast voor omwonenden. “In het centrum is het natuurlijk al het drukst”, zegt Nachtburgemeester Mirik Milan. Toch hoopt hij dat de gemeente van gedachte verandert, zodat clubs in het centrum dit keer ook een kans krijgen. “Buiten het centrum zijn genoeg geschikte kandidaten, maar clubs in de binnenstad als Closure en Disco Dolly hebben wat mij betreft ook het juiste profiel.”

De eigenaar van Disco Dolly Pim Evers zou zo’n vergunning ‘dolgraag’ willen. Hij moet doordeweeks om 4 uur dicht en in het weekend om 5 uur. “Terwijl de druk op het centrum al een stuk is afgenomen met al die nieuwe clubs buiten de binnenstad.” Bovendien denkt hij dat een geleidelijke uitloop juist tot minder overlast leidt. “Nu zetten we om 5 uur iedereen tegelijk op straat.”

Maar voordat de gemeente overtuigd moet worden, dienen clubs geselecteerd te worden door de expertgroep van ondernemers en mensen uit het nachtleven, onder wie Milan. “Wij beoordelen of de vergunning iets toevoegt. Past het bij de club en willen de bezoekers wel zo lang doorfeesten? We zijn nu bezig met een ronde langs de clubs.” Als de groep daarmee klaar is, komt een ambtelijke expertgroep in actie.

Overlast voor buurtbewoners
De ambtelijke expertgroep onderzoekt vervolgens of een vergunning mogelijk is, en geeft uiteindelijk advies aan de burgemeester. Die neemt dat normaal gesproken over. Er wordt gekeken naar mogelijke criminaliteit en dreigende situaties. Zo’n locatie kan illegale taxichauffeurs, zakkenrollers en drugsdealers aantrekken. En de bezoekers van een club misdragen zich natuurlijk ook wel eens. Milan: “Mensen die net de club uitkomen zijn soms toch minder beschaafd dan normaal. Er wordt bijvoorbeeld wel eens wildgeplast.”

Dat is wat onschuldiger, maar het kan wel vervelend zijn voor de buurtbewoners. “Onze security kan dat binnen de perken houden, al zijn er natuurlijk altijd wat idioten”, zegt Staas Lucassen, eigenaar van Radion, een van de clubs die in oktober een vergunning kreeg. Aan de strenge geluidsnormen van de expertgroep voldoen was moeilijker. “We hebben echt veel geld besteed aan een geluidsdicht dak. Handhaving komt nog regelmatig langs om het geluidsniveau te meten.”

“Maar vaak wordt er meer geluid gemaakt door toeterende taxi’s en mensen die de club uitkomen”, zegt de Nachtburgemeester. Mensen blijven bijvoorbeeld buiten nog even hangen en hebben hun stemvolume nog niet aangepast. Ook dit moet een club zien te voorkomen om in aanmerking te komen voor een vergunning. “De club moet verantwoordelijkheid nemen voor alles wat in de straat gebeurt”, zegt Evers. “Wij doen dat al. Ik hoop dat we daarvoor beloond zullen worden.”