Mogelijk meer 24-uursvergunningen voor clubs

AMSTERDAM – Amsterdamse clubs zonder 24-uursvergunning krijgen deze zomer een nieuwe kans er eentje te bemachtigen. Dat zegt Nachtburgemeester Mirik Milan tegen NAP Nieuws. Hij is begonnen met een oriëntatieronde langs de clubs, waarna hij advies uitbrengt aan de burgemeester. Milan hoopt de huidige vijf locaties uiteindelijk uit te bouwen naar tien tot twaalf.

“Burgemeester Van der Laan heeft altijd gezegd dat hij het aantal locaties geleidelijk wilde uitbouwen”, zegt Milan. Tot nu toe zijn alle 24-uurslocaties buiten het centrum, omdat de gemeente bang is voor overlast voor omwonenden. Milan hoopt dat dat deze ronde verandert. “Dan zouden clubs als Closure en Disco Dolly, die wat mij betreft het juiste profiel hebben, ook een kans maken. Maar er zijn ook genoeg clubs buiten het centrum die geschikt zijn.” NAP Nieuws zocht uit aan welke eisen clubs moeten voldoen.

Na de selectie door Milan beoordeelt een expertgroep van ondernemers en mensen uit het nachtleven op welke locaties een vergunning het meest toe zou voegen. Daarna onderzoekt de gemeente of de veiligheid gewaarborgd blijft en er niet te veel overlast ontstaat. Milan denkt dat tien tot twaalf locaties uiteindelijk volstaan. “Veel meer echte behoefte is er niet. Voor de meeste clubs is een vergunning tot 8 genoeg, waar nu op het Rembrandtplein mee wordt geëxperimenteerd.”

Disco Dolly wilde vorig jaar al een 24-uursvergunning, maar die werd niet toegekend. De club moet in het weekend om 5 uur sluiten en doordeweeks om 4 uur. “We zijn al elke avond open, dus de enige volgende stap is langere openingstijden”, zegt eigenaar Pim Evers. “Maar in het centrum wil de gemeente er niet aan. Wij gaan in ieder geval vol voor een vergunning, want we willen dolgraag langer open blijven.”

Club Trouw aan de Wibautstraat was drie jaar terug de eerste met een 24-uursvergunning, maar die locatie moest een jaar geleden sluiten. Vanaf augustus mochten Radion in West, Cruquiusgilde in Oost en Tolhuistuin in Noord dag en nacht doorgaan. Zondag 3 januari opende De School in Nieuw-West, van de mensen achter Trouw. De vijfde vergunning is toegekend aan Toren Overhoeks, die in april heropent als cultureel centrum, inclusief nachtclub.