Beheerder Anti-Wilders-Hyve aangeklaagd

Tachtig uur werkstraf geëist tegen de beheerder van de Anti-Wilders-Hyve
Tachtig uur werkstraf geëist tegen de beheerder van de Anti-Wilders-Hyve

Amsterdam, 21 jan – Het Openbaar Ministerie (OM) eiste gisteren tachtig uur werkstraf tegen Hans van V. (54), de beheerder van de anti-Wilders-Hyvespagina. Van V. wordt medeplichtig geacht aan het bedreigen van politicus Geert Wilders.

Van V. hanteerde naar eigen zeggen strenge huisregels, zoals het verbod op dreigen en schelden. Toch stonden er op een apart forum, dat bereikbaar was via de anti-Wilders-Hyvespagina, ernstige bedreigingen. Zo schreef ene ‘Mo’: “Iemand moet die mafkees door z’n hoofd schieten”. Zeven van de acht mensen die de berichten plaatsten, zijn opgespoord en voor de rechter gebracht.

De verdachte, die nooit eerder veroordeeld is, houdt vol dat hij niets afwist van het aparte forum tot de aangifte van Wilders in augustus 2008. Het OM vindt dit echter “ongeloofwaardig”, vooral gezien zijn baan als computerprogrammeur. Door het oprichten van een openbare Hyvespagina had Van V. volgens het OM bovendien een verantwoordelijkheid “die verder gaat dan alleen het opstellen van huisregels”. Advocaat Karl vindt dat er een ICT-deskundige moet worden ingeschakeld omdat de rechters “wat moeite hebben om het technische gedeelte te begrijpen”.

De meervoudige kamer van de rechtbank Amsterdam doet op 3 februari uitspraak.

Enhanced by Zemanta