De Stem Van…

Foto-Ronen-300x294
'Stemmen is net knikkeren'

Amsterdam, 20 jan – Lees in ’De stem van…’ elke week hoe een Amsterdammer denkt over de Provinciale Staten. Op wie gaan ze stemmen bij de verkiezingen van 2 maart 2011? Deze week Ronen Oshman (bijna 18), scholier zesde klas gymnasium.

Wat zijn de Provinciale Staten eigenlijk?
“Dat weet ik eigenlijk niet echt. Mijn ouders zeiden dat het niet heel speciaal is. Dat het gaat over mensen die regelen waar een meertje komt of welke weg er afgesloten wordt. Wacht, ik zoek het even op internet op.”

En?
“Dit is nou echt de Nederlandse democratie, lekker traag. Zoals ik het nu lees komt het erop neer dat wij stemmen op iemand voor de Provinciale Staten. Die kiezen weer mensen die op hun beurt weer mensen kiezen voor de Eerste Kamer. En die doen weer iets wat belangrijk is voor de Tweede Kamer. Het lijkt wel een beetje op knikkeren, je gooit een knikker tegen een andere knikker aan en dan moet je maar hopen dat hij de richting oprolt die jij wilt.”

Ben je tegen democratie?

“Nee, dat niet. Ik vind het op zich wel fijn, dat trage. Heb je tenminste niet van die grote uitschieters naar links of naar rechts. Alhoewel het nu wel erg naar rechts gaat met Wilders. Dat vind ik wel een nadeel van de democratie. Dat er veel mensen zijn die stemmen op iemand die mooie praatjes heeft maar weinig waar kan maken, zoals Wilders. Ik vind hem echt een van de tekortkomingen van de democratie.”

Ga je stemmen?
“Ja. Ik ben bijna achttien dus dan mag ik voor het eerst stemmen. Ik denk wel een beetje: waarom zou ik stemmen over dingen als bomen kappen? Maar het duurt nog wel even voordat ik weer mag stemmen.”

Op wie ga je stemmen?
“Dat weet ik nog niet. Als het gaat om de aanleg van een fietspad of een bos vraag ik me eigenlijk af of het nou zoveel uitmaakt op welke partij je stemt.”