Kamer van Koophandel tegen bebouwen westelijk havengebied

 

Westelijk havengebied. Foto: lambertwm www.flickr.com
Westelijk havengebied. Foto: lambertwm www.flickr.com

Amsterdam, 19 jan – De Kamer van Koophandel is tegen het plan van de gemeente Amsterdam om 13 tot 19 duizend woningen te gaan bouwen in het westelijk havengebied. “Als de plannen worden uitgevoerd vertrekt 50% van de bedrijven naar Antwerpen of Hamburg.”

Dit zegt regioadviseur van de Kamer van Koophandel (KvK) Ellen Jacobs. Ze bekritiseert hiermee een onderdeel van de voorlopige structuurvisie 2040, een plan waarin Amsterdam uitlegt hoe ze in de toekomst wil uitbreiden richting het oosten (o.a. Amsterdam-Noord) en het westen.

Volgens de KvK zitten in het westelijk havengebied 300 bedrijven die werkgelegenheid bieden aan 10.000 mensen. “Als de plannen doorgaan, gaat zeker 50% van die bedrijven naar Antwerpen of Hamburg. Zij gaan niet in het gebied investeren als ze zien dat de gemeente daar andere plannen heeft. Denkt u eens na wat voor gevolgen dat heeft voor de economie”, aldus Jacobs.

In het westelijk havengebied zit de zogenoemde maakindustrie. Dit zijn bedrijven die producten maken van materialen. Alles van voedsel tot machines. “Die tak is ongelofelijk belangrijk voor het herstel van de economie in de regio”, aldus Jacobs. “Met dit plan zegt de gemeente: op den duur is dat geen bedrijventerrein meer. En tegelijkertijd bieden ze geen alternatieven.”

‘Woningnood onzeker’

De gemeente wil de huizen bouwen om de toekomstige woningnood voor te zijn, maar volgens de KvK blijft de vraag naar woningen achter. “Als de vraag naar woningen uitblijft, is bouwen niet nodig. De schade is dan echter al wel geleden. Want veel bedrijven zullen per morgen vertrekken als de gemeente met het plan doorgaat”, aldus Jacobs.

Wethouder Maarten van Poelgeest (Bouwen en Wonen, GroenLinks) vindt de kritiek ‘onbegrijpelijk.’ “Juist een belangenvereniging als de Kamer van Koophandel zou moet inzien dat het bouwen van huizen daar belangrijk is voor de economie.”

Volgens de wethouder overdrijft de KvK het cijfer. “Het gaat maar om 4% van de hele Amsterdamse haven. Daar zijn maar vier havengebonden bedrijven die we hebben gevraagd voor 2029 weg te gaan, al zijn dit wel grote bedrijven. We zijn voor hen op zoek naar een alternatieve locatie.” Ook de cijfers die de KvK over woningnood hanteert zijn onjuist, zegt Van Poelgeest. “Volgens recent onderzoek blijft de vraag naar woningen bestaan.”

“Maar het blijft koffiedik kijken”, relativeert VVD-raadslid Frank van Dalen. Volgens hem is het aantal woningen dat nodig is in 2040 even onzeker als de stand van de economie in het havengebied tegen die tijd.

Op 16 februari zal de gemeenteraad over het plan beslissen.