Cohen: veroordeeldengezocht.nl nuttig middel

‘De website is een praktische oplossing voor het probleem dat er is. Het lijkt mij buitengewoon nuttig.’ Zo oordeelde burgemeester Cohen over de website veroordeeldengezocht.nl gistermiddag tijdens de commissievergadering van Algemene Zaken. Afgelopen week lanceerde de Amsterdamse corpschef Welten de website om veroordeelden op vrije voeten alsnog achter de tralies te krijgen.

SP-raadslid Alberts liet weten bezorgd te zijn over de privacy en bescherming van mensen die onschuldig op de website worden geplaatst. Hoofdofficier van Justitie Bolhaar gaf te kennen dat er met grote zorgvuldigheid gewerkt wordt. ‘We hanteren zware criteria. Zo moeten er nog zeker 90 dagen cel openstaan en moet er een veroordeling zijn voor een delict waar minimaal acht jaar cel op staat.’

Volgens Manuel van D66 geeft de lancering van de website aan dat de politie haar werk niet aan kan en hulp nodig heeft van de burger. Volgens Cohen is daar niets mis mee. ‘Het lijkt mij een goed idee om de politie te helpen met extra ogen en oren. Burgers zijn onderdeel van de samenleving die de politie veilig probeert te houden, daar kunnen zij best wat aan bijdragen.’

Over Manuel’s vraag hoe het sowieso kan dat er veroordeelden vrij rondlopen was Cohen kort. ‘Niet voor elk delict kan een verdachte in hechtenis worden genomen tot de zitting plaatsvindt.’