Zorginstelling Guldenhof vecht overplaatsing bewoners aan

Guldenhof in Amsterdam. Foto: Witsen Elias
Guldenhof in Amsterdam. Foto: Witsen Elias

AMSTERDAM, 13 januari – Zorginstelling Guldenhof in Amsterdam Oost krijgt van de stadsdeelraad tot eind september dit jaar om de huidige werkzaamheden te staken. Verschillende jongvolwassenen moeten voor die tijd in een andere zorginstantie geplaatst worden. Directeur Ad van Leeuwen van Guldenhof sluit een gang naar de rechter niet uit. “Het is onmogelijk om binnen deze termijn voor onze cliënten een nieuw onderkomen te vinden.”

Guldenhof handelt in strijd met het bestemmingsplan, door jongvolwassen voor langere periodes op te vangen. Het gaat om een groep van 28 mensen. Voor die cliënten, die licht verstandelijk gehandicapt zijn en gedragsproblemen vertonen, moet Guldenhof binnen negen maanden een nieuwe woonplek hebben gevonden. Oorspronkelijk zouden in het complex in groengebied Amstelscheg gehandicapte kinderen korte periodes komen logeren.

Vorig jaar november werd legalisatie van de activiteiten van Guldenhof door de stadsdeelraad verworpen. Op 29 december kreeg de directie van de zorginstelling het bericht van het stadsdeel dat de bewoners binnen negen maanden weg moeten zijn. De instelling, die onderdeel is van stichting voor gehandicaptenzorg Ons Tweede Thuis (OTT), gaat tegen dit besluit bezwaar aantekenen. Als de het stadsdeelbestuur dat bezwaar ongegrond verklaart, stapt Van Leeuwen namens OTT naar de rechter. Dat laat hij weten aan NAP Nieuws. De rechter moet bepalen of cliënten voor langere periodes in het complex mogen verblijven.

Volgens directeur Van Leeuwen is het “onmogelijk” om voor bewoners van Guldenhof binnen negen maanden een nieuwe plek te vinden. “Wonen en dagbesteding moeten voor deze mensen op één terrein plaatsvinden. Die plekken zijn er niet, zeker niet in de omgeving Amsterdam.” Als Guldenhof er niet in slaagt haar bewoners over te plaatsen gaat het stadsdeel over tot ‘handhaving’. “Allereerst moet dan gedacht worden aan een maandelijkse dwangsom,” aldus een woordvoerder van stadsdeel Oost.

Buurtbewoners vroegen het stadsdeel in te grijpen nadat bekend werd dat Guldenhof jongvolwassenen voor langere tijd opving, in plaats van gehandicapte kinderen. Onder de bewoners van de zorginstelling bevindt zich een veroordeelde zedendelinquent.

Door de fractie Méérbelangen werd gesuggereerd dat Guldenhof vanaf het begin van plan was geweest zich te onttrekken aan het bestemmingsplan. Van Leeuwen: “Dat zijn indianenverhalen. Als wij vanaf het begin jongeren voor langere tijd hadden willen opvangen, hadden we de opvangfaciliteiten ruimer ingericht.” Omdat de vraag naar opvangplekken voor jongvolwassenen met gedragsproblemen groot is, werden de 28 jongeren geplaatst in Guldenhof.

Stadsdeelbestuurder Thijs Reuten (PvdA) van Ruimtelijke Ordening stelde in oktober vorig jaar nog voor Guldenhof te legaliseren door het bestemmingsplan aan te passen, mits er genoeg draagvlak was in de stadsdeelraad. Met uitzondering van GroenLinks stemden echter alle partijen tegen legaliseren van de activiteiten van de instelling. Meint Helder, deelraadslid namens de PvdA, verklaarde “boos” te zijn over het legaliseringvoorstel van zijn partijgenoot. Reuten kan op dit moment niet inhoudelijk reageren, omdat het bezwaar van Guldenhof nog niet binnen is.