‘Angst voor islamisten in Egypte is onterecht’

Hosni Mubarak 2003
Image via Wikipedia

Amsterdam, 2 feb – Er heersen in het buitenland misvattingen  over de Moslimbroedersschap, de islamistische oppositie in Egypte. “De angst voor de islamisten in Egypte is onterecht. Wij zijn in het Westen allemaal in de retoriek van president Mubarak getrapt.”

Dit zei politicoloog Atef Hamdy van instituut Clingendael gisteren in een debat over de Arabische opstanden in Egypte en Tunesië op de Universiteit van Amsterdam (UvA). Gisteren kwam het protest in Egypte tot een hoogtepunt toen naar schatting twee miljoen mensen zich verzamelden op het Bevrijdingsplein, Midan Tahrir, in de hoofdstad Kairo.

Als er nieuwe verkiezingen in het land komen is de vraag wie de leiding zal overnemen. Hamdy, oorspronkelijk ook Egyptenaar, maakt zich hier zorgen over. “De Egyptische oppositie is enorm verdeeld en kent elkaar niet eens. Er is geen structuur om een politieke ontwikkeling mogelijk te maken.”

Als Egypte in de richting van een democratie zou gaan, is een van de mogelijke scenario’s dat het leger, net als nu in Turkije het geval is, het democratische systeem bewaakt. Hamdy: “Het leger is groot, goed georganiseerd en – als enige leger in het Midden-Oosten – met heel veel modern materieel uitgerust.”In het andere scenario krijgt de Moslimsbroederschap de overhand. Deze moslimfundamentalisten worden in het Westen en vooral ook door de Egyptische president Hosni Mubarak, gezien als een bedreiging voor de democratie.

“Tien jaar geleden zou ik het hier mee eens zijn geweest, maar dit is allang niet meer het geval. De angst voor de islamisten in Egypte is onterecht. De Moslimbroederschap heeft een enorme ontwikkeling doorgemaakt.” Robbert Woltering, arabist aan de UvA, is het hiermee eens.”De Moslimsbroederschap pleit voor een vroom, religieus leven, maar niet voor een staat die de sharia (islamitische wetgeving, red.) hanteert. In feite zouden zij gewoon een soort CDA kunnen worden, maar dan het Islamitische Democratisch Appèl.”

De afloop van de demonstraties – die nog in volle gang zijn – en de toekomst van Egypte en Tunesie zijn moeilijk te voorspellen. President Mubarak liet gisterenavond in een toespraak weten dat hij van plan is om pas in september op te stappen. Toch vonden de debatorganisatoren het relevant om het nieuws hierover, dat de media nu enkele weken beheerst, te duiden. Robbert Woltering: “Het enige wat duidelijk is, is dat deze gebeurtenissen van groot belang zijn voor de Arabische wereld het Midden-Oosten. Maar hoe groot het belang is, valt te bezien. Het is nog lang niet klaar.”

Enhanced by Zemanta