Angst kinderboerderijen Zuidoost over bezuinigingen

De drie kinderboerderijen in Amsterdam Zuidoost krijgen dit jaar dertigduizend euro minder subsidie dan voorheen. Dat schrijft het stadsdeel in de begroting van 2009. De kinderboerderijen zitten met de handen in het haar. ‘Je kunt moeilijk de dieren wat minder te eten geven’, zegt Hans Comis, voorzitter van kinderboerderij ’t Brinkie.‘Dit is een enorm bedrag voor de kinderboerderijen’, zegt Reynier Meyjes, beheerder van kinderboerderij De Bijlmerweide. ‘Met dit bezuinigingsplan kunnen we geen reserves opbouwen voor onderhoud. En dat potje heb je hard nodig voor als er plotseling een stal instort of een hek moet worden gemaakt.’ Volgens Hans Comis van ’t Brinkie overvraagt de boerderij nooit bij het stadsdeel en klussen ze veel zelf bij voor extra geld. ‘Je bent het braaftse jongetje van de klas en toch word je gestraft.’

Tijdens de raadscommissievergadering van 2 december 2008 stemden PvdA en VVD (19 zetels) voor de bezuinigingen en de Onafhankelijke Partij Zuidoost (OZO), CDA, Groen Links en de SP (7 zetels) tegen. Wim Mos, raadslid van de Onafhankelijk Partij ZuidOost, is het niet eens met de subsidiebezuiniging. ‘De kinderboerderijen zijn de witte raven onder de gesubsidieerde instellingen van dit stadsdeel. Ze liggen nooit onder vuur over hun bestedingen. Verstandelijk gehandicapten werken op de boerderijen. Het gevaar bestaat nu dat ze deze goede activiteiten moeten verminderen om geld te besparen.’

Het stadsdeel opperde dat geld bespaard zou kunnen worden door samenwerking tussen de kinderboerderijen. Meyjes ziet hierin geen mogelijkheden. De boerderijen werken met vrijwilligers en het gezamelijk inkopen van eten bespaart maar een zeer klein bedrag.

Volgens de woordvoerder van Welzijn portefeuillehouder Harry Verzijl (PvdA) moet het stadsdeel vijf miljoen bezuinigen waardoor veel instellingen met subsidiekortingen te maken krijgen. ‘Volgende week wordt bekend hoe dit bedrag over de boerderijen verdeeld gaat worden en wordt er overlegd met de kinderboerderijen of de bezuinigingen met behoud van kwaliteit mogelijk zijn. Zo niet, dan gaat het voorstel terug naar de stadsdeelraad voor nieuw overleg. Maar in principe staat het bedrag van dertigduizend euro vast.’

Volgens Meyjes is het echter moeilijk om tijdens de besprekingen volgende week aan te tonen dat er kwaliteitsverlies is op de korte termijn. ‘Op de lange termijn zal het onderhoud van de boerderij er zwaar onder lijden. Dan moeten we voor ieder onderhoudsklusje aankloppen bij het stadsdeel. Die liet eerder weten dit juist niet te willen.’

Onduidelijk is nog of de derde kinderboerderij, de Gliphoeve, zal voortbestaan. Boer Floor en zijn vrouw Wil stopten per 1 januari met het beheer van de boerderij. Volgens het stadsdeel kan dit wellicht invloed hebben op de subsidiebezuiniging.