Subsidie voor monumenten Artis

artis
Het Apenhuis in Artis

Amsterdam, 19 jan – De toegezegde 10 miljoen van de Provinciale staten voor Artis gaat naar de monumenten in de dierentuin. Zo beslisten vandaag de Gedeputeerde Staten. “Artis is meer dan een dierentuin”, aldus Sascha Baggerman, gedeputeerde Cultuur van de provincie Noord-Holland.

Eind van 2009 besloten de Provinciale Staten al om 10 miljoen in de Artis te investeren. Het College van Gedeputeerde Staten besliste vandaag om dit geld te besteden aan de 19e-eeuwse monumenten van de dierentuin. Baggerman: “Hiermee behouden de gebouwen hun historische waarde en kunnen er nog meer mensen van dit culturele erfgoed genieten.”

Het Apenhuis, het Vogelhuis, de Ledenlokalen en het Groote Museum zijn op dit moment gesloten. Met de subsidie zullen deze ruimten worden gerestaureerd en weer toegankelijk worden voor het publiek. Vorige week kreeg Artis ook al een eenmalige subsidie van 2,5 miljoen van de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed.

“Artis is hier ongelooflijk blij mee”, aldus Haig Balian, directeur van Artis. De gebouwen rondom de dierentuin dateren uit de 19e eeuw en zijn hard toe aan restauratie. “Heel veel palen zijn rot. Als we niets doen zal de boel instorten.”