Minder woninginbraken in Amsterdam

Het aantal woninginbraken in Amsterdam is in 2014 met 18 procent afgenomen ten opzichte van het jaar ervoor. Dit blijkt uit cijfers van Bureau Onderzoek, Informatie en Statistiek. In alle stadsdelen is een daling te zien in het aantal inbraken, behalve in Noord, waar het aantal met 17 procent is gestegen.

Woninginbraak Amsterdam 2008-2014 (Grafiek: Xanne Visser)
Woninginbraak Amsterdam 2008-2014 (Grafiek: Xanne Visser)
De grootste afname van inbraken is te zien in stadsdelen West (36%), Zuid (34%) en Nieuw-West (24%). In de overige stadsdelen – West, Oost en Zuidoost – ligt de daling van het aantal inbraken rond de 12 procent. In 2013 steeg het totaal aantal woninginbraken in Amsterdam nog met 13 procent.

Stijging
In Amsterdam Noord is in 2014 als enige een stijging te zien van het aantal woninginbraken ten opzichte van 2013. Het aantal inbraken in Noord is sinds 2008 verdriedubbeld, van 350 naar 1057 inbraken.

Joke Janse, woordvoerder van stadsdeel Noord: “Er is hier geen eenduidige verklaring voor te geven. Veel inwoners hebben nog geen inbraakwerende maatregelen getroffen, ondanks de inzet van de gemeente. Bovendien is de pakkans overal relatief klein en de opbrengst voor de inbreker hoog. Inbreken is blijkbaar nog steeds lucratief in Noord.”

Maatregelen
In heel Amsterdam werken de gemeente, politie, woningcorporaties en bewoners samen om inbraken tegen te gaan, melden de woordvoerders van stadsdelen West, Nieuw-West en Noord. Hiervoor zijn vanaf 2012 een aantal preventieve maatregelen ingevoerd in de zogenaamde ‘hotspots’ en ‘near-repeat’ gebieden’, locaties waar vaak of kortgeleden is ingebroken.

In de verschillende stadsdelen zijn voorlichtingsavonden georganiseerd en gingen buurtvoorlichters langs de deuren. Bewoners kregen tips over welke maatregelen zij zelf kunnen nemen tegen woninginbraak en kregen hulpmiddelen als tijdschakelaars of kierstandhouders. Woningcorporaties verbeteren daarnaast het hang- en sluitwerk van woningen in risicogebieden om aan het Politiekeurmerk Veilig Wonen te voldoen.

Wit voetje
De politie houdt verder extra toezicht, vooral in gebieden waar kortgeleden is ingebroken. “Sinds 2014 werkt de politie met witte voetjes. Vindt een bewoner een wit papieren voetje in huis, dan weet diegene dat de politie zonder moeite de woning is binnengedrongen,” zegt de woordvoerder van Stadsdeel West.

Sinds 2013 wordt er ook met het ‘Donkere Dagen Offensief’ gewerkt. Tijdens dit offensief bellen buurtvoorlichters elk jaar tussen 10 en 23 december aan bij buurtbewoners om hen te informeren over de vergrote risico’s voor woninginbraak tijdens de feestdagen, omdat criminelen in deze periode vaker toeslaan.

In verband met een nog te houden persconferentie over de jaarcijfers wil de politie niet reageren op de cijfers.