Grof geld voor grofvuil

Foto: dancerinthedark (MorgueFile)
Foto: dancerinthedark (MorgueFile)

AMSTERDAM, 11 januari – Meerpersoons-huishoudens in Amsterdam Noord betalen dit jaar de hoogste afvalstoffenheffing van alle Amsterdammers. Tegelijk is Noord het enige stadsdeel in Amsterdam waar grofvuil niet wekelijks, maar slechts maandelijks wordt opgehaald. Het Initiatief voor Betaalbaar Wonen (IBW), een lokaal burgercollectief, protesteert: “De heffing moet omlaag en grofvuil moet vaker worden opgehaald.”

De afvalheffing in Noord stijgt met ruim tien euro ten opzichte van 2011 naar €367,30 per jaar. Daarmee hebben de Amsterdammers boven het IJ de hoogste lokale lasten. Dat blijkt uit cijfers van de gemeente Amsterdam. Vorig jaar was stadsdeel Zuidoost nog het duurst, maar daar betalen bewoners dit jaar €360,60 voor afvalstoffen. Bijna zeven euro minder dan in Noord. En voor dat bedrag mogen de bewoners van Zuidoost wel elke week een oude fauteuil op het trottoir plaatsen.

Het mag gaan om een kleine toename van de lasten in Noord, volgens het IBW raakt de kostenstijging sommige bewoners wel degelijk in de portemonnee. “In Noord wonen een hoop minima, dus elke euro telt”, zegt Han Wanders, woordvoerder van het IBW, die zelf in Noord in de wijk de Banne woont. Wanders is dan ook van plan het probleem aan te kaarten op de nieuwjaarsborrel van het stadsdeel aanstaande vrijdag.

Afvalverwerking in Noord is duur en de totale opbrengst van de afvalstoffenheffing is niet genoeg, zegt een woordvoerder van het stadsdeel. Noord moet volgens de woordvoerder bijna twee keer zoveel afval verwerken dan andere stadsdelen.“In Noord wonen gemiddeld meer mensen per adres en per huishouden wordt dus meer afval aangeboden.” Om kosten te besparen rijdt de grofvuilwagen maar eens per maand.

Meerpersoonshuishoudens in stadsdeel Centrum betalen de laagste afvalstoffenheffing, €55,- minder dan in Noord. Voor eenpersoonshuishoudens is de afvalstoffenheffing in stadsdeel Zuidoost het hoogst: die betalen dit jaar €306,60. In Noord betalen eenpersoonshuishoudens dit jaar €275,47.