Geen geld, geen Chinees Nieuwjaar

AMSTERDAM, 11 januari- De traditionele viering van het Chinees Nieuwjaar op de Nieuwmarkt gaat dit jaar niet door. De reden is een gebrek aan sponsoren en het wegvallen van subsidie vanuit stadsdeel Centrum, zegt een van de organisatoren. Volgend jaar worden mogelijk Chinese bedrijven aangetrokken als sponsor.

Foto: Marien van Os (www.1pictureaday.com) Via: Flickr
Foto: Marien van Os (www.1pictureaday.com) Via: Flickr

Dit jaar zijn alleen de Gemeente Amsterdam en Holland Casino bereid gevonden het evenement financieel te steunen. Dat is te weinig, aldus Cheun Wong van de organiserende Chinese Ondernemersvereniging Amsterdam (COVA). Wong is in gesprek met enkele geïnteresseerde bedrijven uit China voor de organisatie van volgend jaar. Welke kon hij nog niet zeggen.

Stadsdeel Centrum verstrekt dit jaar voor het eerst geen subsidie aan de organisatie. Afgelopen jaren ontving COVA een bedrag van 5000 euro. Het stadsdeel schaarde de viering van het Chinees Nieuwjaar onder “vernieuwende en innovatieve projecten”, aldus een woordvoerder. Ook wilde het stadsdeel “Chinatown” promoten. Dit jaar niet. “Het is er inmiddels al jaren en ook Chinatown staat al op de kaart.”

Het traditionele feest zou op 23 januari plaatsvinden. Elk jaar kwamen er tussen de vijf- en zevenduizend bezoekers voor de viering naar de Nieuwmarkt. Zij moeten nu naar de landelijke viering in Den Haag.

UPDATE: De Gemeente Amsterdam laat op haar website weten dat het Chinese Nieuwjaar nu 29 januari wordt gevierd, in een andere vorm, tijdens het Asian Food Festival.