Internationale vrijeschool Ouder-Amstel als antwoord op volle wachtlijsten

Bestuursvoorzitter Bart Hurkxkens dient vandaag een aanvraag in om een tweetalige vrije basisschool te stichten in Ouder-Amstel. De school moet soelaas bieden aan de twaalfhonderd ouders die hun kinderen nu niet naar een Amsterdamse vrijeschool kunnen sturen. 

Initiatiefnemers voor de school zijn Hester Mager en Bas Filippini, ouders van kinderen op de Vrije School Percival in Amstelveen. De woordvoerder van wethouder Kukenheim van Onderwijs bevestigt dat je in Amsterdam geen nieuwe school kan stichten ‘als er al genoeg scholen in de buurt zijn’. Bij de sportvelden van Ouderkerk aan de Amstel is wel plaats. Als de gemeente toestemming geeft, zou de vrijeschool in 2019 openen en onderwijs kunnen bieden aan tweehonderd tot tweehonderdvijftig kinderen.

Terwijl reguliere basisscholen jaarlijks met ruim één procent aan leerlingen krimpen, steeg het leerlingenaantal van vrije basisscholen de afgelopen vijf jaar landelijk met bijna twintig procent. In de regio Amsterdam hebben ouders bovengemiddeld veel interesse, laat de Vereniging van Vrijescholen weten. Volgens initiatiefnemer Mager hebben ouders behoefte aan onderwijs ‘waar kinderen iets leren over zichzelf en hun plek in de wereld, zonder de oppervlakkigheid van digiborden en iPads.’ De tweetalige school zal meer gericht zijn op Nederlandse ouders die hun kind ‘internationaal’ willen opvoeden dan op expats.

Te weinig plek

Bart Hurkxkens, bestuursvoorzitter van de vrije scholen in Amsterdam en Amstelveen, klaagt over het feit dat het ‘door wet- en regelgeving’ niet lukt om een nieuwe vrijeschool te stichten. Om toch aan de hoge vraag te voldoen, sticht hij nu dependances in Amsterdam-Noord, –West en –Oost. Nadeel is dat een dependance niet de subsidie van zelfstandige school krijgt. ‘Daarmee lopen we minimaal 160.000 euro per jaar mis en moeten we bezuinigen. De mogelijkheden om een nieuwe school te stichten worden zo nóg kleiner.’

Hurkxkens is als bestuursvoorzitter bij de school in Ouder-Amstel betrokken. Voor een nieuw project in Noord kreeg hij vijfhonderd intentionele aanmeldingen van ouders. De dependance in Oost ontving er zevenhonderd, terwijl daar waarschijnlijk in de eerste instantie slechts plek is voor vijftig kinderen. Hurkxkens en Mager hopen dat de school in Ouder-Amstel dankzij de locatie vooral die tweede groep een oplossing gaat bieden.