Fusie VUmc en AMC heeft nauwelijks gevolgen voor opleidingen geneeskunde

De aankomende fusie tussen het VU Medisch Centrum (VUmc) en het Academisch Medisch Centrum (AMC) heeft nauwelijks gevolgen voor het geneeskunde onderwijs. De bacheloropleidingen van de Universiteit van Amsterdam en de Vrije Universiteit blijven onveranderd en los van elkaar bestaan. Dat zegt Marre Roozen, communicatieadviseur van het VUmc.

Wel gaan studenten van de Universiteit van Amsterdam (UvA) in de toekomst mogelijk coschappen lopen in het VUmc en studenten van de Vrije Universiteit (VU) in het AMC. Nu gebeurt dat nog niet. Door de fusie kunnen bepaalde ziekenhuisafdelingen exclusief ondergebracht worden op één locatie. ‘Hoe dat gaat gebeuren is echter onduidelijk, dus ook over de coschappen kan nu nog niks gezegd worden’, vertelt Roozen.

Organisatiestructuur

‘Tijdens de coschappen draai je mee op een afdeling, dus de coschappen zullen de patiëntenzorg volgen’, zegt Maarten Kamphuis, lid van de Studentenraad van het VUmc. ‘Maar de hele fusie moet nog op gang komen, het valt nog niet te zeggen waar elke afdeling terechtkomt.’ Ook volgens Kamphuis is het de bedoeling dat de opleidingen gescheiden van elkaar blijven bestaan.

Dat de opleidingen niet samengevoegd worden tot één, komt door de organisatiestructuur, legt hoofd communicatie van het AMC Frank van den Bosch uit. ‘De faculteiten vallen bestuursmatig gezien onder de Universiteit van Amsterdam en onder de Vrije Universiteit, niet onder het AMC en VUmc. De opleidingen fuseren dus niet automatisch mee met de ziekenhuizen.’ Of de opleidingen in de toekomst dichter naar elkaar toe zullen groeien, kan Van den Bosch niet vertellen.

Beter afstemmen

Student Kamphuis spreekt de hoop uit dat de VU en de UvA het onderwijs beter op elkaar af zullen stemmen. ‘Het moet voor studenten van de VU bijvoorbeeld makkelijker worden een master Medische Informatiekunde aan de UvA te volgen. Het zou mooi zijn als dat in de toekomst zonder enige drempel kan.’

Studenten van de UvA volgen hun opleiding geneeskunde aan het AMC, VU-studenten doen dat in het VUmc. Beide opleidingen hebben volgend schooljaar plek voor 350 bachelorstudenten.