Week van de e-health: virtual reality tegen vliegangst

We gaan videobellen met de arts, zelf thuis de bloeddruk meten en online doktersrecepten vernieuwen. En onze vliegangst te lijf met virtual reality. Om dergelijke technologische snufjes in de zorg aan een groter publiek voor te stellen, vindt van 20 tot 26 januari de landelijke e-health week plaats.

Het geluid van de motoren zwelt aan. De stoel begint te trillen. Het toestel gaat zo opstijgen. Een ongemakkelijk gevoel maakt zich van mij meester; ik hou niet van vliegen. Dat dit gevoel zich zo manifesteert is opmerkelijk. Ik ga niet echt vliegen, maar zit met een virtual reality bril op in een kantoorpand in Diemen.

Vergroot

P1150085
De vliegtuigstoelen

Foto: Muus Visser

Maandag maakte het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport bekend twaalf miljoen te investeren in medische startups. De aankondiging viel samen met de start van de nationale e-health week, georganiseerd door hetzelfde ministerie en door het Electronic Commerce Platform. Doel van de week is e-health, technologische toepassingen binnen de zorg, breder onder de aandacht te brengen. Teveel Nederlanders zouden niet weten wat e-health voor hen kan betekenen, laat het ministerie op zijn website weten.

Virtual reality

Daarom is het deze week open huis bij zorginstellingen, ziekenhuizen en organisaties die zich bezighouden met e-health. Zo ook bij E-Mence, een in Diemen gevestigd centrum voor geestelijke gezondheidszorg, dat virtual reality inzet bij de behandeling van patiënten met een depressie, trauma of met vliegangst. Afgelopen woensdag opende E-Mence haar deuren voor nieuwsgierigen naar de VR-behandeling tegen vliegangst.

Met een karakteristiek piepje springt het lampje van de stoelriemen aan. Dat kan maar één ding betekenen: turbulentie. ‘Cabin crew, please be seated’, verzoekt de piloot.

Het gaat allemaal om exposure, patiënten blootstellen aan hun eigen angsten, legt psychologe Farhana Bharos (31) uit. ‘VR leent zich goed voor de behandeling van angststoornissen, omdat we de angst van een patiënt in een veilige omgeving kunnen simuleren. Vervolgens kunnen we kijken hoe de patiënt hierop reageert.’ Bharos begeleidt vliegangst-patiënten bij E-Mence.

Vergroot

P1150083
Het miniatuur vliegtuigje

Foto door: Muus Visser

‘Bij sommige mensen zit de angst zo diep’, ze pakt een miniatuur vliegtuigje van Corendon, ‘dat ze al beginnen te trillen als ik ze dit aangeef. Die angst kan allerlei oorzaken hebben: een eerdere negatieve ervaring in het vliegtuig, onverwerkte trauma’s, een grotere angststoornis.’ Via een intakegesprek probeert Bharos de oorsprong van de vliegangst te achterhalen. Na de intake volgen er doorgaans drie behandelingen.

Gedachten sturen

Het valt mee met de turbulentie. Ik kijk de virtuele wereld in door het vliegtuigraampje. Het is bewolkt. Over mijn benen ligt een kleedje. De angst is weggeëbd, grotendeels omdat ik mij ervan bewust ben dat ik me in een Diemens kantoor bevind.

Tijdens behandelingen wordt een half uur gevlogen en een half uur behandeld. ‘We maken gebruik van cognitieve therapie. Dat houdt in dat we gedachten proberen te sturen.’ Bharos neemt turbulentie als voorbeeld. ‘Veel mensen worden dan bang van het geluid dat de stoelen maken. Ze denken dat er iets kapot gaat in het vliegtuig. Wij leggen uit waar het geluid in werkelijkheid vandaan komt en proberen rustige gedachten aan te leren.’

Vergroot

P1150089
De 'cabine'

Foto door: Muus Visser

De daling is ingezet. ‘Cabin crew, prepare for landing.’ De landing is zacht. Bovendien is het volgens de piloot buiten 25 graden. Het taxiën duurt lang. Vlogen we met een virtuele budgetmaatschappij?

‘De behandeling kost 599 euro.’

Thank you for flying Virtual Reality.