Zo rookvrij is Amsterdam

Steekt Amsterdam Groningen de loef af? In oktober vorig jaar maakte laatstgenoemde bekend de eerste rookvrije stad van Nederland te willen worden. Maar ook Amsterdam zet stappen in het uitbannen van de sigaret. NAP Nieuws onderzocht hoe rookvrij de stad op dit moment is.

Langs de lijn een sigaretje opsteken zit er bij hockeyvereniging Xenios niet meer in. Sinds begin dit jaar is roken op het terrein verboden, behalve op twee daarvoor aangewezen plekken. En er zijn meer sportverenigingen die werken aan een rookvrij complex, zegt Saskia van Rumt, woordvoerster van Eric van der Burg, wethouder Zorg en Welzijn. ‘Die verenigingen vragen de gemeente hierbij om advies.’

'Het idee van een rookvrije stad leeft.'

Amsterdammers roken graag. Ruim een kwart van de Amsterdamse bevolking rookt. Het landelijk gemiddelde ligt ruim vijf procent lager, op ongeveer een vijfde. Sinds 2016 voert de gemeente daarom een ‘tabaksontmoedigingsbeleid’ dat moet voorkomen dat jongeren beginnen met roken en rokers moet stimuleren te stoppen. In het kader van dit beleid verbood Amsterdam dit jaar het roken op de pont. Ook wordt er onderzocht of rookvrij als voorwaarde voor subsidie kan gaan gelden.

De anti-rookmaatregelen worden niet slechts van hogerhand opgelegd. De Beverwijkstraat in Noord werd rookvrij op initiatief van huisartsenpraktijk Jonker | Koetsier. Eind februari hangen er bordjes met daarop het verzoek sigaretten te doven. Sinds maart 2017 is het terras van Café-Restaurant Amsterdam rookvrij. ‘Het idee van een rookvrije stad leeft in Amsterdam’, vat woordvoerster Van Rumt samen. Maar is dat wel zo?

Hoe rookvrij Amsterdam momenteel is, ziet u op de kaart hieronder. Met dank aan de KNVB, GGD Amsterdam, Alliantie Nederland Rookvrij en Clean Air Nederland, en via eigen onderzoek vonden we alle openbare plekken waar roken niet is toegestaan. In het uitklapmenu links op de kaart kunt u aanvinken welke locaties u wilt zien.

Amsterdam als eerste stad rookvrij? Woordvoerster Van Rumt zou het ‘heel mooi’ vinden. ‘Maar het is ook prima als Groningen eerder is. Het is geen wedstrijdje.’