Amsterdamse ambulancedienst structureel onderbezet

De Amsterdamse ambulancedienst is structureel onderbezet. Door een ‘schrijnend gebrek’ aan rijdend personeel komt de dienst iedere dag drie tot vier ambulances tekort. Dat zeggen twee medewerkers* van de meldkamer in gesprek met NAP Nieuws.

Vooral besteld vervoer komt in het gedrang, bijvoorbeeld voor patiënten die overgeplaatst worden naar een ander ziekenhuis. ‘We komen simpelweg auto’s tekort voor het aantal ritten’, vertelt een 61-jarige centralist. ‘We doen er alles aan in ieder geval op tijd te zijn bij spoedgevallen, daardoor lukt het vaak niet patiënten tijdig van huis naar het ziekenhuis te brengen en andersom.’ Jaarlijks verzorgt de ambulancedienst zo’n 130 duizend ritten, waarvan ruim 30 duizend voor besteld vervoer.

Zijn verhaal wordt ondersteund door een 59-jarige collega. ‘Er wordt veel aandacht besteed aan de aanrijtijd bij spoedgevallen. Is de ambulance binnen vijftien minuten ter plaatse? Besteld vervoer moet voor die spoedgevallen wijken, waardoor het hele systeem vastloopt. Patiënten zijn niet op tijd in het ziekenhuis voor een behandeling of patiënten liggen uren te wachten tot ze naar huis kunnen. Dat is een structureel en onderbelicht probleem.’

Door een gebrek aan personeel zitten ziekenhuizen steeds vaker vol. ‘Hierdoor worden meer mensen vervoerd naar ziekenhuizen waar wel een bed is’, laat Michiel Gorzeman, hoofd Spoedeisende Hulp in het Amsterdamse OLVG Oost, in een reactie per mail weten. ‘Dat leidt tot meer wachtenden op ambulancevervoer en een vollere Spoedeisende Hulp afdeling.’ Het probleem van patiënten die thuis lang wachten op de ambulance herkent Gorzeman niet.

‘Dat wij last hebben van arbeidskrapte is geen geheim’, reageert woordvoerder van de ambulancedienst Peter Duijf. ‘We hebben al eerder het besteld vervoer moeten inperken om ruimte te maken voor spoedgevallen.’ Op de door NAP genoemde ambulancetekorten wilde Duijf niet ingaan.

De Amsterdamse ambulancedienst is niet de enige dienst met personele problemen. In oktober 2017 bracht het FNV een rapport uit over de structurele personeelstekorten binnen de ambulancezorg. Een gebrek aan geld en verschillende wijzigingen in het zorgstelsel zouden hiervoor de reden zijn.

*De medewerkers wilden niet met naam in het artikel genoemd worden.